Dobre i loše namirnice protiv prehlade
U doba prehlada i infekcija, hrani treba posvetiti povećanu pažnju kako bi nam pomogla, a ne odmogla, u borbi protiv bolesti
Jesen je doba gripe, prehlada i raznih virusnih infekcija, pa je dijetetičarka Ilyse Schapiro za Huffpost pripremila kratki rezime namirnica koje trebate konzumirati kad ste bolesni, a koje je bolje izbjegavati.
Krenimo s dobrima ...
1. Češnjak
Ubija bakterije bez pardona, a učinkovit je zbog spoja alicina koji blokira infekcije. Treba ga nasjeckati svježeg u krepku pileću juhicu ili prokuhati s nekim povrćem, najbolje brokulom.
2. Đumbir
Korijen ove orijentalne biljke ima dokazano protuupalno djelovanje. Izvrstan je kao dodatak jelima s piletinom ili svinjetinom, a možete ga nasjeckati na prutiće i staviti u kipuću vodu, gotov je kad voda požuti
3. Bjelančevine
Bjelančevine treba pojesti kad ste bolesni i u slučaju da ne osjećate okus hrane, makar malo ribe, piletine ili puretine, jer će vam pomoći u stvaranju bijelih krvnih zrnaca. Odreske izbjegavajte, jer će masnoća opteretiti imunološki sustav, a i neće vam ga biti lako probaviti.
4. Juha
Bakina pileća juha em je dobra za grlo, em ima hranjivih sastojaka koji su sjajni pomagaći u borbi protiv infekcija. Kažemo bakina, znači zaboravite kocke i juhe iz vrećice.
5. Čaj
Bilo koji čaj bogat je antioksidansima koji su važan saveznik u borbi protiv infekcija, a dovoljna količina tekućine pomaže u rješavanju sluzi iz pluća, grla i nosa.
Što ne treba konzumirati:
1. Sokovi
Ma koliko pisalo da sok ima C vitamina, a i treba piti dosta tekućine, sokovi iz dućana imaju previše šećera i kalorija. Šećer će omesti bijele krvne stanice, a i kalorije iz sokova nisu pretjerano korisne. Stoga, sokovi samo i jedino prirodni, iscijedite grejp, naranču ili limun i dobit ćete dovoljno vlakana, prirodnog šećera i vitamina C.
2. Alkohol
Treba li uopće naglašavati da bolesnom tijelu ne treba alkohol? Za nevjerne Tome, alkohol nagriza imunološki sustav i sprječava tijelo da se samo bori s infekcijom, a i dehidrira organizam. Stoga, alkohola nula!
3. Mliječni proizvodi
Dvojbeno je pogoršava li mlijeko infekcije ili ne, no fermentirani proizvodi poput jogurta i kefira svojim sastavom (bjelančevine, vitamin D) mogu pomoći.
Novi komentar