« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STJEPAN MESIĆ

Do razbijanja cjelovitosti BiH vjerojatno neće doći

Hrvatski predsjednik je u slučaju referenduma o odcjepljenju u Republici Srpskoj spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/Cropix)
Više o

Stjepan Mesić

,

Republika Srpska

,

BiH

,

odcjepljenje

U današnjem "Novom listu", naime, izašao je članak u kojem se prepričava neformalni razgovor što ga je Mesić vodio s dijelom novinara tijekom jučerašnjeg tradicionalnog primanja za novinare u povodu Božića i Nove godine.

Navodi se da je Mesić kazao kako bi odmah vojno prekinuo koridor kod Brčkog ukoliko bi premijer RS-a Milorad Dodik raspisao referendum o odcjepljenju RS. Referendumom bi došlo do rušenja Daytonskog sporazuma i nestanka RS, objasnio je Mesić, a prenosi list.

"Moja jučerašnja izjava je poruka da potpisom na Daytonski sporazum imamo određene obveze, a to imaju i svi oni koji su ga potpisali, da BiH mora opstati u svom prostoru", kazao je Mesić novinarima nakon što je danas u svome Uredu od Udruženja menadžera i poduzetnika Croma primio povelju počasnog člana.

"To je bio neformalan razgovor, ali vi znate da smo mi jamac Daytonskog sporazuma, a on jamči opstanak BiH. Raspad BiH Hrvatska ne može prihvatiti, a ne vjerujem da se netko u takvu avanturu može upustiti", dodao je Mesić ponovivši da Daytonski sporazum obvezuje sve države potpisnice da jamče teritorijalnu cjelovitost BiH.

Podsjetio je pritom kako je razbijanje BiH kao cilj imao i Slobodan Milošević. "A znate kako je ta 'avantura', i s koliko ljudskih žrtava, završila. Ne vjerujem da postoji još netko tko će pokušati ponovno razbijati BiH", rekao je Mesić.

Na primjedbu novinara kako je i srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio da ne bi podržao referendum u BiH, odgovorio je kako mu je to drago čuti, ali i dodao kako je također čuo Tadićevu izjavu "da u potpunosti podržava RS, drugim riječima Milorada Dodika". "Sad se on mora dogovoriti što podržava", kazao je Predsjednik. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 15:46:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Bosanac
    19.01.2010. 15:57
    Mesiću kralju, volimo te! :)
  2. avatar
    emin
    19.01.2010. 20:59
    Pozdravljam Predsjednika Mesica prvo kao covjeka koji ima racionalan i izbalansiran odnos. Normalno je kada se vodi ratno segregaciona retoricka politika od genocidne Republike cijelo vrijeme da se moze ocekivati nesto na sta "oni" huskaci ne razmisljaju.Pametnije bi im bilo da se smire i ne truju narod, jos jednom cestitke na predlogu gospodina Mesica!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh