Metro-portal.hr

objavljeno 19.01.2010. 15:46:24
STJEPAN MESIĆ

Do razbijanja cjelovitosti BiH vjerojatno neće doći

Hrvatski predsjednik je u slučaju referenduma o odcjepljenju u Republici Srpskoj spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/Cropix)
U današnjem "Novom listu", naime, izašao je članak u kojem se prepričava neformalni razgovor što ga je Mesić vodio s dijelom novinara tijekom jučerašnjeg tradicionalnog primanja za novinare u povodu Božića i Nove godine.

Navodi se da je Mesić kazao kako bi odmah vojno prekinuo koridor kod Brčkog ukoliko bi premijer RS-a Milorad Dodik raspisao referendum o odcjepljenju RS. Referendumom bi došlo do rušenja Daytonskog sporazuma i nestanka RS, objasnio je Mesić, a prenosi list.

"Moja jučerašnja izjava je poruka da potpisom na Daytonski sporazum imamo određene obveze, a to imaju i svi oni koji su ga potpisali, da BiH mora opstati u svom prostoru", kazao je Mesić novinarima nakon što je danas u svome Uredu od Udruženja menadžera i poduzetnika Croma primio povelju počasnog člana.

"To je bio neformalan razgovor, ali vi znate da smo mi jamac Daytonskog sporazuma, a on jamči opstanak BiH. Raspad BiH Hrvatska ne može prihvatiti, a ne vjerujem da se netko u takvu avanturu može upustiti", dodao je Mesić ponovivši da Daytonski sporazum obvezuje sve države potpisnice da jamče teritorijalnu cjelovitost BiH.

Podsjetio je pritom kako je razbijanje BiH kao cilj imao i Slobodan Milošević. "A znate kako je ta 'avantura', i s koliko ljudskih žrtava, završila. Ne vjerujem da postoji još netko tko će pokušati ponovno razbijati BiH", rekao je Mesić.

Na primjedbu novinara kako je i srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio da ne bi podržao referendum u BiH, odgovorio je kako mu je to drago čuti, ali i dodao kako je također čuo Tadićevu izjavu "da u potpunosti podržava RS, drugim riječima Milorada Dodika". "Sad se on mora dogovoriti što podržava", kazao je Predsjednik. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 15:46:24
http://metro-portal.hr/do-razbijanja-cjelovitosti-bih-vjerojatno-nece-doci/30989/