« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BOLJI ODAZIV

Do 11 sati na izbore izašlo više od 12 posto birača

Najveći odaziv zabilježen je Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a najmanji u Vukovarsko srijemskoj županiji

(Joško Ponoš/Cropix)
Više o

DIP

,

odaziv birača

,

biračka mjesta

Do 11 sati izašlo je 12,62 posto birača na drugi krug predsjedničkih izbora, što je oko 2 posto više nego u prvom izbornom krugu, izvijestio je novinare oko podneva predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Izraženo u brojkama, do 11 sati svoje je biračko pravo iskoristilo 491.255 birača, od ukupno 4 milijuna i 88 tisuća birača, koliko ih je upisano na biračke popise u Republici Hrvatskoj.

DIP je podatke prikupio sa 6267 biračkih mjesta, što je oko 95,68 posto ukupnog broja biračkih mjesta.

Iako je odaziv do 11 sati veći u odnosu na prvi krug, on je manji nego na prethodnim predsjedničkim izborima kada je do 11 sati na birališta izašlo 15,34 posto birača.

S obzirom na županije, najveći je odaziv danas bio u Gradu Zagrebu 17,1 posto, Međimurskoj županiji 15,35 posto i Zagrebačkoj županiji 14,47 posto.

Najmanji odaziv imaju Vukovarsko-srijemska županija 7,57 posto i Požeško-slavonska 9,51 posto.

Za sada nema dojava o bilo kakvim nepravilnostima, rekao je Hrvatin. Istaknuo je da su sva biračka mjesta otvorena i izborni dan protječe mirno.

Po gradovima, najveći je odaziv u Čakovcu sa 17,37 posto, Zagrebu 17,1 posto, Karlovcu 16,54 posto, a najmanji je odaziv u Krapini 7,81 posto i Vukovaru 5,46 posto.Dodao je i kako je DIP u stalnom kontaktu s izbornim povjerenstvima na područjima ugroženima poplavom u Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, a kako bi se osigurao nesmetan tijek izbora.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o razbijenom staklu na biračkom mjestu br. 2 u Kostreni te grafitima na pročeljima biračkih mjesta 15., 16. i 17. u Solinu. Navedeni događaji nisu utjecali na tijek izbora na tim biračkim mjestima, doznaje se u DIP-u.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva još je jednom pozvao birače da izađu na izbore, jer će time dokazati svoje demokratsko opredjeljenje a i utjecati na to da rezultat izbora bude što vjerodostojniji.

U Hrvatskoj je jutros u 7 sati otvoreno 6.550 biračkih mjesta na kojima nešto više od 4 milijuna hrvatskih građana u drugom krugu bira predsjednika države za idućih pet godina i to između nezavisnog kandidata Milana Bandića i kandidata SDP-a Ive Josipovića. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 13:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh