« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
GONG:

Izbori protječu mirno i staloženo

GONG je izvijestio kako već dva dana prima dojave građana o kršenju izborne šutnje, posebice od strane kandidata Milana Bandića

(Bruno Konjević/Cropix)
Više o

GONG

,

glasanje

,

izborna šutnja

,

biračka mjesta

Drugi krug izbora za predsjednika Rebublike Hrvatske koji je započeo jutros odvija se u skladu s propisanom procedurom, tijekom jutra nije bilo dojava o kritičnim situacijama na biralištima te se izbori za sada odvijaju u mirnoj i staloženoj atmosferi, izvijestio je GONG.

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, i nešto većem odazivu u BiH. U protekla dva dana pristigao je veliki broj dojava o kršenju izborne šutnje, mahom od strane neovisnog kandidata Milana Bandića, kao i dojava o sugeriranju glasanja za tog kandidata iz crkvenih redova.

GONG današnje izbore promatra u cijeloj Republici Hrvatskoj na uzorku od 10 posto biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u Bosni i Hercegovini s 10 mobilnih timova, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj. Do 10 sati GONG je zaprimio izvještaje sa 199 biračkih mjesta.

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke (listići nisu posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača - sjeverna Hrvatska). Primijećeno je da su birački odbori vrlo dobro educirani, no na nekim mjestima educirani su samo predsjednici biračkih odbora te njihovi zamjenici.

Ponovno je kao problem uočena činjenica da se ne organizira glasanje za birače u bolnicama, stacionarima i staračkim domovima te tim građanima nije omogućeno da glasuju, dok se primjerice redovito organizira glasanje za osobe u zatvorima ili na brodovima.

GONG je zaprimio i manji broj poziva građana. Pozivi su uglavnom bili u vezi s glasanjem bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se također u znatno mjeri nastavili raspitivati o mogućnosti glasanja izvan mjesta prebivališta.

GONG već dva dana zaprima brojne dojave o kršenju izborne šutnje, slijedom kojih se može zaključiti da je izborna šutnja posebice kršena od strane kandidata Milana Bandića i to najviše na području grada Zagreba i okolice, mada je bilo i brojnih prijava iz drugih dijelova Hrvatske. Riječ je uglavnom bila o dijeljenu letaka i slanju sms-ova.

Na području grada Zagreba i okolice građani su u velikom broju zaprimili nefrankirane omotnice s pismima adresiranima na njih u kojima im se kandidat Bandić obraća kao nezaposlenima, kao obrtnicima ili kao osobama s invaliditetom i poziva ih da glasuju za njega. Osim što je riječ o kršenju izborne šutnje, također je riječ i o kršenju Zakona o tajnosti osobnih podataka te pozivamo Agenciju za zaštitu osobnih podataka da reagira po ovom pitanju i ispita na koji je način kandidat došao u posjed osobnih podataka građana.

Također je zaprimljena i prijava za dijeljenje letaka i slanje sms poruke za kandidata Josipovića, također na području Zagreba. Iz Samobora je zaprimljena prijava o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti ZA Milana Bandića te PROTIV Ive Josipovića.

Uz to bilo je i dosta prijava o tome da se na javnim mjestima (na ekranima) prikazuju promidžbeni spotovi kandidata, stoji u priopćenju GONG-a. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 12:25:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh