« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
DIP IZVIJESTIO:

Do 16 sati glasalo četiri posto više birača nego u prvom krugu

Najveći je odaziv u Čakovcu i Zagrebu, a GONG izvještava o zamjetno većem odazivu birača u BiH

(Davor Žunić/ Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

GONG

,

predsjednički izbori

,

predsjednički kandidat

,

DIP

,

Ivo Josipović

,

glasanje

,

odaziv

,

birači BiH

Na birališta u Hrvatskoj i inozemstvu do 16 sati je na pete po redu predsjedničke izbore izašlo 37,99 posto birača, što je četiri posto više nego u prvome izbornome krugu, a izbori protječu mirno, izvjestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Do 16 sati tako je pravo da bira trećeg hrvatskog predsjednika ostvarilo 1,480.370 birača, izjavio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin u Hrvatskome saboru gdje je smješten DIP, predstavljajući podatke s 96 posto, odnosno 6289 biračkih mjesta.

Najveći je odaziv, ako se promatraju gradovi, u Čakovcu (47,46 posto) Zagrebu (45,58 posto) i Varaždinu (45,47), a najmanji u Gospiću (31,56) te Vukovaru (23,48 posto). Po županijama, najveći je odaziv u Međimurskoj (44 posto) i Zagrebačkoj (42,97 posto), a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj (27,75 posto) i Šibensko-kninskoj (30,45 posto).

Izgreda nije bilo, a zabilježeni su manji incidenti vezani uz izbornu promidžbu pojedinih kandidata koja je zabranjena na dan izbora.

Hrvatin je ponovio kako su u stalnom kontaktu s izbornim povjerenstvima na područjima ugroženima poplavom u Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Struja je na tim mjestima osigurana, birališta su otvorena i svugdje se glasa, rekao je predsjednik DIP-a.

Veći odaziv u BiH

GONG je također izvijestio kako drugi izborni krug teče mirno i u skladu s propisanom procedurom, a zamijećen je veći odaziv birača u BiH.

GONG napominje da je u protekla dva dana pristiglo mnogo dojava o kršenju izborne šutnje, uglavnom kad je riječ o Milanu Bandiću, no u posljednjih nekoliko sati i o Ivi Josipoviću. Ponajprije je riječ o dojavama o zaprimanju SMS poruka s pozivom da se glasuje za tog kandidata, a koje je slao SDP sms sustav, uglavnom sa zagrebačkog područja. Također je primio prijave građana da im je iz stožera Ive Josipovića nuđen prijevoz do biračkog mjesta (Zagreb, Split).

Iz Samobora je stigla prijava o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti za Milana Bandića te protiv Ive Josipovića. Također je veći broj dojava pristigao o sugeriranju glasovanja za Milana Bandića iz crkvenih redova.

Promatrači javljaju o slabom odazivu birača u Hrvatskoj, a iz BiH javljaju o nešto većem odazivu, zbog čega su već rano jutros počele gužve na biralištima, najviše u Grudama. Ipak, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori se provode u mirnom ozračju.

Na nekim mjestima u Mostaru povremeno se zbog gužvi javlja napetost radi izdavanja suglasnosti ako osobe nisu na biračkome popisu. Također, zbog gužvi, birački odbori u Mostaru ne stižu otići u posjet starima i nemoćnima, pa i to uzrokuje dodatne napetosti.

Dodatne probleme u Hrvatskoj uzrokuju i poplave. Tako je u Gospiću na biračkome mjestu Žabici birački odbor organizirao prijevoz birača čamcima preko poplavljenog područja, a do dijela biračkih mjesta u Metkoviću promatrači GONG-a nisu mogli doći.

Kad je riječ o medijima, GONG je jučer zaprimio prijave da su na teletekst-stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi s kandidatima ("Bošnjaci za Josipovića", "Bandić razvlašten u Holdingu"...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasovati za Milana Bandića.

Tijekom današnjeg dana GONG je primio i dojavu da satelitska postaja iz BiH "Lijepa naša" emitira predizborne poruke Milana Bandića, stoji u priopćenju GONG-a. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 17:14:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh