« Život
objavljeno prije 8 godina
ZAPAMTITE

Djecu se ne smije tući!

Tjelesno kažnjavanje nema pozitivan utjecaj na ponašanje djece, a može prouzročiti psihološke poteškoće i poteškoće s učenjem

Djecu se NE SMIJE tući
Djecu se NE SMIJE tući (Arhiva)
Više o

djeca

,

tjelesno kažnjavanje

,

posljedice

Tjelesno kažnjavanje djece odavno je stavljeno na svoje mjesto - među krivična djela, no na žalost to se vrlo slabo provodi u djelo, barem u ovim krajevima ...

Za one koji i dalje misle da je batina izašla iz raja, evo rezultata istraživanja provedenog na Sveučilištu Teksas (znači u dijelu svijeta poznatom po konzervativnim stavovima i "muškom" ponašanju).

Znanstvenici su došli do logičnog zaključka - tjelesno kažnjavanje nema pozitivan utjecaj na ponašanje djece, a može prouzročiti psihološke poteškoće i poteškoće s učenjem.

Štoviše, češće tjelesno kažnjavanje djece je povezano s proporcionalnim povećanjem učestalosti ovakvih poteškoća, sugerira analiza podataka prikupljenih tijekom 75 ranijih istraživanja.

Riječ je o istraživanjima provedenima u rasponu od 50 godina uz sudjelovanje više od 160000 djece.

Kod tjelesno kažnjavane djece je uočena i veća učestalost agresivnog ponašanja te veći rizik za konzumaciju alkohola ili droga.

Za kraj, jedan stravičan podatak - procjenjuje se kako do 80% roditelja u svijetu pribjegava tjelesnom kažnjavanju djece, piše Journal of Family Psychology.

 

28.04.2016. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh