« Knjiga
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
KRASNA KNJIGA

Dječja književnost u Hrvatskoj otkriva talentirane autore

Petar na Cresu ili O bjeloglavom supu, vili Tramuntane i Masmaliću knjiga je 15-godišnje Marte Santrić

Fotografija vijesti
Više o

sirijska oporba

,

Jack Wilshere

,

kocert

Dobili smo u ruke prekrasnu priču koja nas je dirnula svojom ljepotom i jednostavnošću, a u isto vrijeme i zrelošću promišljanja zagrebačke srednjoškolke Marte Santrić koja je knjigu napisala kao petnaestogodišnja djevojčica. Mladost autorice ovdje je ujedno i njena prednost, jer su očito bajke i priče njenog djetinjstva još uvijek vrlo žive i ne daju joj mira.

Svijet ove knjige istovremeno je velik i malen, kao i autorica i njen glavni junak, tako da se radi o knjizi koja će lakoćom obuhvatiti publiku svih godina, kako malene kojima će otvoriti prozor u nove svjetove, tako i velike kojima će pomoći pri povratku u prošlost.

Dakle, ako se pitate što pokloniti djetetu koje "već sve ima" - eto preporuke. Poklonite mu "put" na čudesan otok Cres s kojega će se vratiti pun ljubavi za prave, često pomalo zaboravljene, vrijednosti. 

Priča i putovanje 

(Marta Santrić:  Petar na Cresu ili O bjeloglavom supu, vili Tramuntane i Masmaliću, Udruga Mala vila, Zagreb, 2010.)

U staro doba priče su nastajale da upotpune ljudski svijet: vezle su se i vezivale uz mjesta, događaje, osobe i situacije koje su tim izvezivanjem dobivale ljudsku mjeru.. Kroz priče se živjelo i one su davale život svemu čega su se doticale, čuvajući time stabilnost i trajnost ispričanih stvari. Svijet je nekoć bio mirniji u kretnji, neosvojiv i dalek. Putovalo se s velikim naporom i stoga je putovanje bilo poseban poduhvat.

I jedno i drugo, putovanje i pričanje, upisani su u knjigu Marte Santrić. Njezin lik, dječak Petar, jedan od suvremenih putnika, turista čijim je koracima svijet podložniji nego ikad do sada, korača Cresom tražeći čuvenu vilu Tramuntane, dobroćudnog patuljka Masmalića i bjeloglavog supa Mikija koji s ljudima razgovara prijateljski, njihovim jezikom. On se time pridružuje povorci dječaka i djevojčica koji u bajkama, dječjoj i adolescentskoj književnosti prohodavaju svijetom tražeći njegovu ili/i svoju istinu, otkrivajući tajne koje čuvaju izuzetna mjesta i krajolici. Ti literarni hodači, među kojima je svakako i Šegrt Hlapić Ivane Brlić-Mažuranić, svojim itinererom, baš kao i nekadašnji kalfe, dolaze do mudrosti, vještine i majstorstva.

Marta Santrić pripovjeda mjerom dječakovih koraka, njihove polaganosti, slatke zebnje i radosnog iščekivanja krajolika koji se hodačevim očima otvara na putu bez vodiča pod velikim jakim suncem. Knjigu je autorica bogato ilustrirala, uokvirujući bijelu podlogu teksta fluidnim lazurom na kojem inscenira ključne, koloristički upečatljive i jasno izvedene dijelove priče.

Svojom se knjigom Marta Santrić nastavlja na proznu tradiciju hrvatske dječje književnosti koja u sebi spaja avanturističku motivaciju lika, regionalni kolorit i narativni prosede s jasnom etičkom i ekološkom porukom. Ona je u prvom redu knjiga jednog odrastanja koje je zadržalo drevnu mudru povezanost sa snagom zemlje (korijenje, patuljci) i ljekovitošću neba (vile, supovi). Recenziju knjige napisala je dr. Marina Protrka s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Udruga Mala vila objavila je priču-slikovnicu Petar na cresu ili O bjeloglavom supu, vili Tramuntane i Masmaliću. Priču na hrvatskom i u engleskom prijevodu (zasebna izdanja) možete naručiti na mob. 091 363 5291 ili e-mailom. Knjiga se također može kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 72, Zagreb. Cijena knjige je 50 kuna.

25.10.2010. 20:15:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh