« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PROMOCIJA

Slavenka Drakulić predstavila reizdanje knjige 'Kao da me nema'

Roman 'Kao da me nema' potresna je priča o masovnim silovanjima za vrijeme rata u Bosni, a posvećen je silovanim ženama i djevojkama

Slavenka Drakulić - promocija
Slavenka Drakulić - promocija (Kao da me nema)
Više o

roman

,

profil

,

BiH

,

silovanje

,

Slavenka Drakulić

,

promocija

,

udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca

,

Stjepan Bačić

Slavenka Drakulić i Profil predstavili su ove subote reizdanje knjige - Kao da me nema - roman o ženi koja prolazi svoju osobnu kalvariju tijekom etničkog sukoba u Bosni. Tema silovanja i etničkih sukoba danas je sve prisutnija u medijima, ali i kao tema raznih formata izražavanja. Stoga su, uz autoricu, knjigu predstavili naš poznati filmski kritičar i urednik Nenad Polimac, istaknuta filozofkinja Nadežda Čačinovič te redateljica istoimenog filma snimljenog po knjizi - Juanita Wilson.

Roman "Kao da me nema" potresna je priča o masovnim silovanjima za vrijeme rata u Bosni koji je dosad objavljen u šesnaest zemalja, a nedavno je u irsko-švedsko-makedonskoj koprodukciji snimljen i istoimeni igrani film redateljice Juanite Wilson, koji je pred zagrebačkom publikom premijerno prikazan isti dan u kinu Tuškanac.

„Drago mi je da smo snimili film prema ovoj snažnoj knjizi u kojoj su spojeni svi elementi ključni za ljudskost i koji prikazuje dubinu zla, ali i ljubavi koja postoji u svima nama. Filmom smo željeli dočarati složenost i koncept straha, koji žene u takvim situacijama proživljavaju", istaknula je redateljica Juanita Wilson.

"Kao da me nema" donosi potresnu priču glavne junakinje romana označene slovom S. o jednom segmentu etničkih sukoba u Bosni, a to je silovanje žena i djevojaka. Rat u Bosni i Hercegovini obilježila su brojna masovna silovanja žena, pri čemu je ženskom tijelu uništeno dostojanstvo, a muškarcima i na taj način poručeno kako su poraženi.  

„Ovaj film i knjiga posvećeni su silovanim ženama i patnjama kroz koje su prolazile. Ta problematika ne smije  pasti u zaborav. Žene koje su pretrpjele strahote silovanja  u vrijeme rata dugo su se u tišini nosile sa svojom boli i patnjom. Ovom knjigom sam htjela nastaviti tamo gdje su te žene zašutile te je roman „Kao da me nema" posveta upravo njima", naglasila je Slavenka Drakulić.

Slavenka Drakulić je rođena 1949. godine u Rijeci. Svjetsku književnost i sociologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega godinama radi kao novinarka uglednih zagrebačkih listova "Start" i "Danas". Prvu knjigu, zbirka eseja "Smrtni grijesi feminizma", objavila je 1984. godine. "Kao da me nema" njen je četvrti roman.

25.10.2010. 15:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh