« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SUOČAVANJE S BOLI

Kako preživjeti kraj veze - I. dio

Nemojte ignorirati bol nakon prekida veze jer bi mogla eruptirati u najgore vrijeme

Prekid
Prekid (Shutterstock)
Više o

veza

,

prekid

,

ljubavni problemi

,

ljubavni odnosi

,

raskid

Svatko od nas je nekoga jednom ostavio, ali i bio ostavljen. portal Intimatemedicine u dva nastavka daje savjete o tome kako se lakše nositi s činjenicom da smo dobili nogi, te kako preživjeti kraj veze.

Bol je neizbježna

Bol ne možete izbjeći. Možda neće biti baš velika ili neće trajati dugo, možda će vas podmuklo udariti tek kroz nekoliko dana, tjedana, mjeseci. Možda će biti takva da će vam se činiti kao da je prekrila svijet poput oblaka od atomske eksplozije. Kada je osjetite, nemojte je pokušavati ignorirati, maskirati ili utopiti.

Ako je ignorirate, eruptirati će u najnezgodnije vrijeme, a sama bol neće biti ništa manja - vjerojatno će biti još veća. Ako je maskirate u druge emocije - čak pozitivne - samo ćete povrijediti sebe i vrlo vjerojatno još ponekog. Ljutnja inače može biti konstruktivna, ali i boksanje vreće ili jastuka prije ili kasnije će se izokrenuti u plač. Priuštite si ga.

Najlošije je, dakako, utapanje boli u alkoholu - tako osim boli u srcu dobijete još i glavobolju, mučninu i po mogućnosti ideju za neki vrlo nepromišljeni čin, koji se proteže od seksa s neznancem, što zapravo ne želite do ljutih/preklinjućih/ponižavajućih poruka/poziva/e-mailova bivšem partneru. Teško je zaključiti što je od toga najlošije.

Dakle: nabavite si najmekše rupčiće, led za podočnjake, veliki jastuk za boksanje i grljenje i sladoled/čokoladu/čips/kiselo zelje, naprosto sve ono što vam podiže serotonin.

Dobra novost - bol ima kraj

Istina je da u pričama ljudi umiru od tuge, no u stvarnosti se to dogodi samo ako se jako potrudite naći prikladnu samoubilačku metodu. To vam se nikako ne savjetuje. Ako ste uvjereni da je to bio vaš princ na bijelom konju/djevica - princeza iz pozlaćene kule, radije se prepustite bajkovitom pokušaju čekanja na to da vam pukne srce. Mogućnosti da se to dogodi ima upravo toliko koliko i mogućnosti da je to doista bio vaš princ na bijelom konju/princeza-djevica iz pozlaćene kule.

Koliko je vremena potrebno da bol nestane? Tu ćete sami morati zaokružiti svoj odgovor:

a) bio/la je vaša srodna duša? 6 mjeseci

b) nije bio/la je vaša srodna duša? 3 mjeseca

c) za kraće veze: odnos je 4:1; ako je odnos trajao 4 mjeseca, prebolijevanje će trajati 1 mjesec

d) za duže veze: jednu godinu

Napomena: test je sastavljen na temelju različitih teorija prebolijevanja i normalno da je moguće da dođe do odstupanja u realnim životnim situacijama.

Dakle, suze će se posušiti, naći ćete energiju da se istuširate, pospremite stan, pozovete kamion za odvoz šmrkavih rupčića i nastavite život.

Zlorabite prijatelje

Ne mislimo na spolne zlorabe, a niti na financijske... Zlorabite njihov kauč, njihovo rame, njihov telefon. I budite spremni isto vratiti kada im se - a nadamo se da neće - dogodi nešto slično. Saslušat će vas, zavezati vam ruke kada budete htjeli nazvati princa/princezu i reći mu/joj da ste još od samog početka znali da je žaba (i da ga/ju ipak želite natrag), i podsjetiti vas kako ima još puno žaba u bari (ništa zato ako im ne budete mogli utuviti u glavu da one naprosto nemaju malu krunu na glavi; ono što se računa je dobra misao i utješno „no, no, no" i „pa, bit će bolje") i još ponešto u tom stilu.

Napišite pismo

Ako ste vrlo hrabri i vrlo prisebni, napišite pismo/e-mail i objasnite sebi neke stvari. Ako ste hrabri, a niste prisebni, nemojte ga poslati bivšem partneru. Izlijte prljavštinu iz sebe, ali neka oteče u školjku WC-a, a ne u uho partnera.

Razlog za pisanje je jasan - to mora izaći iz vas. Razloga za to da pismo ne pošaljete ima više. Prvo, ne želite se poniziti pred bivšim partnerom. Drugo, možda ćete jednom biti dobri prijatelji. Treće, tko prolijeva prljavštinu - i sam smrdi.

20.03.2011. 17:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh