« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
couch kids

Djeca su sve deblja, a vježbaju kao i prije 10 godina

70 posto britanskih roditelja misli da su njihova djeca dovoljno aktivna, ali samo 10 posto djece zapravo se dovoljno kreće

(Dreamstime)
Više o

vježbanje

,

fizička aktivnost

,

pretilost djeca

,

couch kids

,

BHF

,

djeca vježba

Posljednje istraživanje Britanske organizacije za srce (British Heart Foundation) pokazalo je da roditelji imaju potpuno krivu predodžbu o tome koliko se zapravo njihova djeca kreću i koliko vježbaju.

Kako prenosi BBC, ispitano je oko tisuću britanskih roditelja koji imaju djecu u dobi od osam do petnaest godina. 71 posto roditelja misli da su njihova djeca dovoljno aktivna, no samo 10 posto njihove djece kažu da stvarno vježbaju onoliko koliko im je preporučeno.

Zabrinjavajući su to podaci jer u Velikoj Britaniji, kao i u SAD-u ali i zemljama Zapadne Europe, broj pretile djece raste. Istraživanje nazvano Couch Kids (djeca s kauča) pokazalo je da broj pretile djece raste od sredine 90-ih, ali usprkos tome od tada nije bilo većih promjena u fizičkoj aktivnosti djece.

U Britaniji postoji i Nacionalni forum za pretilost (National Obesity Forum) koji je pozvao na povećanje broja sportskih dvorana i mjesta gdje djeca mogu vježbati.

Iz Organizacije za srce, pak, pozivaju na hitno buđenje svijesti. Zahtijevaju da se izdaju preporuke za razinu fizičke aktivnosti, da te aktivnosti omoguće i škole, te da lokalna i državna vlast prikupe podatke o razini fizičke aktivnosti djece u cijeloj Britaniji.

Medicinski direktor BHF-a, dr. Mike Knapton kaže da ''mame i tate moraju progledati i znati koliko su njihova djeca aktivna. Djeca nisu ništa fizički aktivnija nego što su bila prije deset godina.''

Dr. Ian Campbell iz Nacionalnog foruma za pretilost kaže da bi roditelji i djeca trebali naći načine kako biti aktivni zajedno, u školi, kod kuće ili na igralištu.

''Uz to što se roditelji moraju više uključiti, moramo osigurati da lokalne vlasti postanu svjesne ovog problema, te da osiguraju više mogućnosti da sva djeca imaju gdje biti aktivna'', zaključuje dr. Campbell.

23.11.2009. 09:19:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    23.11.2009. 11:15
    nije samo nedostatak vježbe problem, nego i užasna prehrana kojom se djeca filaju u moderno doba, počevši od coca-cole, pa sve do hamburgera... koja demografska skupina najviše posjećuje mekdonalds? :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh