« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PREPOZNAJTE SIMPTOME

Djeca se mogu razboljeti zbog stresa u školi

Roditelji imaju važnu ulogu u prevladavanju školskih problema, najvažniji je razgovor bez predbacivanja

Škola
Škola (Free Digital Photos)
Više o

djeca

,

škola

,

dječje bolesti

,

stres

,

stres u školi

Nervoza, nagle promjene raspoloženja, problemi s koncentracijom te bolovi u glavi, leđima i trbuhu simptomi su koji kod djece upućuju na stres u školi. Liječnici savjetuju roditeljima da razgovaraju s djecom ukoliko primijete neke od navedenih simptoma, jer je djecu često strah roditeljima povjeriti školske probleme, upozorava njemačka Udruga za psihoterapiju djece i mladih (DGKJP).

Roditelji tijekom razgovora svakako trebaju izbjegavati svađu i optužbe. Djeci se treba dati do znanja da imaju pravo pogriješiti i pokazati slabost u školi. Također, treba im pokazati da neće izgubiti roditeljsku podršku i ljubav zbog nekoliko slabih ocjena.

Školarci pate od različitih vrsta stresa. Većina djece osjeća pritisak zbog ocjena i strahuje od posljedica neispunjenih očekivanja. "Škole se drže sustava vrednovanja koji djeci i roditeljima služi za orijentaciju. Djeca samopouzdanje i samopoštovanje često vežu uz ocjene pa se i osjećaju u skladu s ocjenama koje donose kući", piše DGKJP.

Stres stvaraju i društveni kontakti s drugim učenicima i učiteljima, dok dodatni problemi nastaju zbog nedostatka sna, pogrešne prehrane i svađa u obitelji. Liječnici stoga pozivaju roditelje da "hladne glave" s djecom razgovaraju o školi te da im rješavanje problema predstave kao izazov a ne opterećenje.

22.02.2011. 07:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh