« Život
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
PAZITE

Djeca s prezaštitničkim roditeljima postaju žrtve zlostavljača

Djeca s jako strogim roditeljima najčešće od svih postaju žrtve zlostavljača, ali na udaru su i djeca koju roditelji previše štite

Pustite djecu da sama rješavaju probleme
Pustite djecu da sama rješavaju probleme (Shutterstock)
Više o

djeca

,

zlostavljanje

,

roditelji

,

zlostavljači

,

zaštitnički roditelji

Dobro je poznato da su djeca vrlo strogih roditelja najčešće mete zlostavljača zbog svog pasivnog odnosa prema svijetu, no jednako tako mogu nastradati i djeca čiji su roditelji previše zaštitnički nastrojeni.

Analizirajući preko 70 različitih istraživanja na tu temu u kojima je praćeno preko 200 tisuća djece, psiholozi sa Sveučilišta Warwick došli su do zaključka da pretjerana zaštita djece od negativnih iskustava čini djecu ranjivijima. 

Prema njima, dobro roditeljstvo znači postavljanje jasnih pravila ponašanja, emocionalnu tolinu i potporu, no ako ih lišavamo iskustava i strategija suprotstavljanja njihovim vršnjacima zlostavljačima činimo im medvjeđu uslugu svojim previše zaštitničkim ponašanjem.

Za normalan razvoj djetetu su nužno potrebne i neke neugodne situacije kako bi od najranije dobi razvili načine rješavanja takvih problema, jer upravo način na koji će dijete reagirati na prvo zlostavljanje određuje hoće li ga zlostavljač nastaviti maltretirati ili će se prebaciti na neku novu žrtvu.

28.04.2013. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh