« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
TRAUMA

Djeca rastavljenih roditelja žive pet godina kraće

Muškarci koji su svjedočili razvodu roditelja postižu slabije rezultate u školi i na poslu, dok žene više puše i piju

Svađe pred djecom
Svađe pred djecom (Shutterstock)
Više o

djeca

,

rastava braka

,

životni vijek

,

očekivani životni vijek

,

djeca rastavljenih roditelja

Razvod roditelja značajno skraćuje očekivano trajanje života djeteta, pokazuje američka studija provedena na 1528 ispitanika. Psiholozi Howard Friedman i Leslie Martin s kalifornijskog sveučilišta iskoristili su podatke o djeci koja su sudjelovala u jednom istraživanju 1921. godine. Na temelju njihovog daljnjeg životnog puta, obiteljskog okruženja i životnog vijeka, zaključili su da djeca rastavljenih roditelja u prosjeku žive pet godina kraće, piše Huffington Post.

"Pokazalo se da su se osobe koje su svjedočile razvodu roditelja u odrasloj dobi i same češće razvodile od vršnjaka koji su odrastali u skladnim obiteljima. Razvod se negativno odražava na zdravlje što pogotovo predstavlja problem muškarcima koji zajedno sa suprugom gube i važan oslonac u životu", objašnjava Leslie Martin

Rezultati istraživanja nedvosmisleno pokazuju da su muškarci u sretnom braku zdraviji zbog čega u konačnici duže žive. Iako kod žena navedeno pravilo ne vrijedi, utvrđeno je da žene čiji su roditelji rastavljeni znatno više puše i piju alkohol. Istovremeno, muškarci koji su kao djeca svjedočili bračnom brodolomu u prosjeku su slabije obrazovani i manje uspješni na poslu.

Rezultati su zanimljivi s obzirom da je istraživanje iz 1921. godine obuhvaćalo isključivo visoko inteligentnu djecu. Znanstvenici su također utvrdili da se životni vijek djece rastavljenih roditelja, koja su uspjela u odrasloj dobi izgraditi stabilne obiteljske odnose, ne razlikuje od djece iz skladnih brakova.

12.04.2011. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh