« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
KAKO BITI SRETAN?

Akcija za sreću - globalni pokret za pozitivne promjene

VIDEO - Ako želite biti sretni mislite pozitivno i povremeno isključite mobitel, savjetuje Akcija za sreću

Sreća
Sreća (Free Digital Photos)
Više o

sreća

,

akcija za sreću

"Akcija za sreću" osnovana je prošle godine, a u utorak će službeno biti predstavljena u Londonu. U programu pokreta stoji kako je važno odbaciti individualizam i težnju za materijalnim dobrima te predlaže i iznosi alternativne praktične savjete za sretniji život. Suosnivača pokreta Richarda Layarda, profesora ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Londonu i stručnjaka za sreću, podupire više od 4.500 pristalica iz 68 zemalja, piše Hina.

"Glavni vanjski faktor koji utječe na sreću pojedinca je kvaliteta njegovih odnosa - u obitelji, na poslu i u zajednici, a glavni unutarnjih faktor je mentalno zdravlje pojedinca", smatra prof. Layard. Među njegove savjete kako održati duh na visokoj razini spadaju i savjeti o tomu kako pomoći drugome, raditi i vježbati na sebi da bi se postigli zacrtani ciljevi te preporučuje i neke već poznate te vrlo konkretne načine relaksacije poput meditiranja, povremenog isključivanja mobilnoga telefona, manje korištenja interneta...

Vlade sve više brinu o tome kako pojačati subjektivni osjećaj sreće i zadovoljstva kod pojedinaca, a pritom se osim klasičnim ekonomskim pokazateljima služe i alternativnim izvorima podataka za kreiranje svoje politike. Britanci će uskoro provesti istraživanje o tomu u kojoj su mjeri državljani Velike Britanije zadovoljni svojim životima. Francuzi su od Nobelovca Josepha Stiglitza, bivšega glavnog ekonomista Svjetske banke te od skupine međunarodnih stručnjaka zatražili izradu studije o novim načinima mjerenja ekonomskog napretka, pri čemu bi se u obzir uzeo i osjećaj sreće pojedinca u društvu.

12.04.2011. 11:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh