« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VRATITE KAZALJKE SATA

Zajednički obiteljski objedi smanjuju rizik od pretilosti djece

Suvremeni životni stil samo pomaže širenju epidemije debljanja djece pa je najbolje da vratite vrijeme unatrag i uvedete rutine iz nekih davnih vremena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

lifestyle

,

pretilost

,

prevencija

,

životni stil

,

rutina

One tradicionalna obiteljska rutina kad su zajednički obroci u pitanju mogla bi smanjiti pa čak i prekinuti dječju pretilost, tvrdi jedna studija. Prema njenim rezultatima, odbacivanjem suvremenog životnog stila i uvođenjem onoga od prije nekoliko desetljeća rizik od prekomjernog debljanja smanjio bi se za 40 posto kod 4-godišnjaka.

Isto tako, sva pravila - večera s obitelji, dovoljno sna i manje gledanje televizije - imaju svoje individualne prednosti, najbolji je učinak kad se sva tri kombiniraju. Kako tvrdi voditeljica studije dr.Sarah Anderson, rutina ima zaštitino djelovanje čak i kod skupina koje su najviše izložene riziku od pretilosti. „To je važno jer se pokazalo kako je moguće da rutine postanu oruđe u prevenciji pretilosti kod djece", kaže Anderson.

Inače, studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Ohio State iz SAD-a nad 8,550 djece rođene 2001. godine. Pozornost je bila usmjerena na tri rutinska ponašanja: večeranje s obitelji više od pet puta tjedno, spavanje najmanje 10,5 sati i gledanje televizije najviše 2,5 sata tijekom vikenda. U obiteljima koje su se držale sve tri rutine postotak pretile djece iznosio je 14 posto. U obiteljima koje se nisu držale nijedne od tri rutine taj se postotak penjao i do 24,5 posto.

Studija, objavljena u američkom časopisu Pediatrics, sugerira da bi uvođenje samo jedne rutine uvelike pomoglo sprječavanju pretilosti. Stručnjaci se slažu da suvremeni životni stil samo potpiruje vatru u smislu da potiče epidemiju širenja pretilosti. Vraćanjem sata unatrag poništit će se pretilost. Objedovanje s obitelji je važno jer se istovremeno razgovara, ali i sporije i manje jede.Stoga je najbolja preporuka da se smanji vrijeme gledanja televizije, redovito i dovoljno dugo spava te da se uživa u zajedničkim obiteljskim objedima.

09.02.2010. 09:55:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh