« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LIJEČENJE I REHABILITACIJA

Simpozij o karcinomu grla održan u Crikvenici

Crikvenica ima dugu tradiciju lječilišnog turizma: prije 100 godina tu je utemeljena Češka kolonija za oporavak djece, a prije pola stoljeća Zavod za thalassotherapiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

Thalassotherapija

,

rak grla

,

karcinom grla

,

simpozij

,

Crikvenica

Više od stotinu liječnika, specijalista za bolesti dišnih organa, psihologa i medicinskih sestara iz gotovo svih hrvatskih bolnica te iz Slovenije sudjelovalo je u radu simpozija što se u povodu nedavnog Dana sv. Blaža, zaštitnika od bolesti grla, održao danas u Crikvenici. Organizator simpozija pod nazivom "Rak grla - liječenje i rehabilitacija" je Društvo za bolesti uha, grla i nosa Hrvatskog liječničkog zbora, a posvećen je malignim oboljenjima grla, liječenju i rehabilitaciji. Domaćin skupa je crikvenička Thalassotherapia, specijalna bolnica za liječenje dišnih organa i reumatizma.

Crikvenička bolnica uspješno liječi oboljele na gornjim i donjim dišnim putovima i rehabilitira rekonvalescente nakon operativnih zahvata zbog malignih oboljenja grla.

Uz skup i susret liječnika, ali i rekonvalescenata demonstriran je i način na koji laringektomirani ljudi, poslije odstranjenja dijela ždrijela uslijed operativnog zahvata zbog maligniteta grla, mogu uz pomoć protetskih dodataka uspješno plivati. To do sada nisu mogli, a crikvenička bolnica te je protetske dodatke uspješno primijenila nakon iskustava u Sloveniji i Austriji.

Kakve su i kolike mogućnosti resocijalizacije laringektomiranih, ljudi operiranih na grlu, pokazali su i današnji nastupi dvaju pjevačkih zborova iz Zagreba i Rijeke, sastavljeni od tako operiranih rekonvalescenata, te natjecanje operiranih na grlu, i to u plivanju u bazenu.

U Crikvenici je danas održana i skupština Hrvatske zajednice laringektomiranih kojoj je na čelu ugledni hrvatski liječnik dr. Miloš Manestar, također operiran i uspješno oporavljen nakon malignog oboljenja na grlu. Na skupštini HZL sagledani su suvremeni načini opravka operiranih na grlu, te primjena domaćih i inozemnih pomagala za bržu resocijalizaciju takvih ljudi, a za predsjednika je ponovno izabran dr. Manestar.

Crikvenica ima dugu tradiciju lječilišnog turizma: prije stotinu godina tu je utemeljena Češka kolonija za oporavak djece, prije pola stoljeća počeo je radom Zavod za thalassotherapiju, a ove je godine aktualnim susretom obilježena 20. obljetnica organiziranja stručnih skupova i susreta operiranih na grlu. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 14:48:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh