« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ISTRAŽIVANJE

Djeca bez zabrana jedu manje čokolade

Djeca bi trebala sama odlučivati koliko će slatkiša pojesti, zabrane i kontrole su kontraproduktivne

Čokolada
Čokolada (Shutterstock)
Više o

djeca

,

čokolada

,

odgoj

,

slatkiši i djeca

Odluku o tome koliko slatkiša pojesti slobodno prepustite djetetu, savjetuje Britansko društvo psihologa koje se poziva na istraživanje provedeno na Sveučilištu Surrey.

Znanstvenici su ukupno 37 djece u dobi od 4 do 11 godina podijelili u dvije skupine. U prvoj skupini su bila djeca koja su mogla pojesti onoliko čokoladnih jaja koliko su im roditelji dopuštali, dok su djeca u drugoj skupini imala neograničen pristup čokoladnim jajima.

Znanstvenici su na kraju istraživanja ispitali roditelje i izmjerili BMI (Body Mass Index) svakog djeteta. Uspostavilo se da su djeca bez ograničenja u konačnici pojela manje slatkiša od vršnjaka kojima su roditelji "kontrolirano" davali čokoladu. 

"Nedostupne stvari su atraktivnije. Djeca koja mogu samostalno doći do slatkiša na početku koriste tu priliku i jedu više, ali u konačnici pojedu manje od vršnjaka kojima je čokolada dostupna samo uz odobrenje roditelja", objašnjava Saima Ehsan.

Psiholozi napominju da je dugoročno dobro djeci prepustiti odluke o konzumaciji slatkiša kako bi stekla samokontrolu i razvila vlastite prehrambene navike.

18.04.2011. 20:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    19.04.2011. 08:03
    Sa djecom se treba baviti, a to je nešto što roditelji zaboravljaju. Razgovor, aktivno učenje...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh