« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
A VI?

Disanija - muka svih koji se teško dižu iz kreveta

Ustanete i ponovno se ušuškate u topli krevet i tako nebrojeno put dok konačno ne ustanete? Imate disaniju!

Ako ste se po peti put vratili u krevet...
Ako ste se po peti put vratili u krevet... (Shutterstock)
Više o

ustajanje

,

disanija

Ustajanje iz kreveta nekima je totalna noćna mora - ne onima koji samo lupe po alarmu svakih pet ili deset minuta, već ekipi koja se nekako iskobelja iz kreveta i za minutu se opet vrati.

Naravno, ovakvo ponašanje nerijetko slijedi osjećaj krivnje i razmišljanja o vlastitoj nemoći i lijenosti, no zapravo to nije tako. Niste lijeni i niste nenaspavani, nego patite od disanije - simptoma kronično teškog ustajanja iz kreveta koje se ogleda u višestrukom vraćanju u postelju.

Disanija još uvijek nije službeno uvrštena u medicinsku terminologiju, no ima veze s određenim medicinskim stanjim i to onima psihološke prirode. Utvrđeno je da od disanije najčešće pate osobe kojima je dijagnosticirana depresija ili imaju anksiozne napadaje

Test za disaniju

Ako sumnjate da patite od disanije napravite ovaj jednostavni test. Zapitajte se koja vam je prva asocijacija kada pomislite na ustajanje iz kreveta ujutro. Ako vam na pamet prvo padaju pojmovi poput teško i frustracija, onda ste samo dio većine kojoj je teško ustati se.

Ako prvo pomislite na anksioznost, stres i iscrpljenost, lako je moguće da patite od disanije. U tom slučaju porazgovarajte s liječnikom jer disanija može prerasti u kronično stanje. Ima slučajeva u kojima osoba ne može danima ustati iz kreveta. 

Kako je kod vas?

25.10.2018. 11:01:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh