« Kultura
objavljeno prije 25 dana i 7 sati
OSVRT

Diptih Duška Šibla

Snažna scena borbe, posvemašnji muk, časak prije posljednjeg završnog udarca koji će izazvati ovacije i vrištanje okupljene publike

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

U pronalaženju, realiziranju najboljih rješenja za pojedine motive, za određene ideje, umjetnik se služi svakovrsnim sredstvima ne bi li postigao željeni cilj, kontinuirano istražujući aspekte i boja i formata ali i snagu vlastite zamisli.

Pa tako i istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl ,predano slikajući u atelijeru, ponekad se i igra stvarajući zanimljivu konstrukcije s obličjem ptice, labuda od žice u kombinaciji s vestom, koja dočarava jezero.

Istodobno u atelijeru nastaje i velika zahtjevna kompozicija, diptih, akril na platnu s poznatim motivom figura u pokretu (zaštitnim znakom Šiblova slikarstva), mada me ovi likovi podsjećaju na tauromahiju, borbu s bikovima, strrastvenu, žestoku, opasnu, smrtonosnu za jednog od sudionika.

Na crvenoj, užarenoj podlozi, krvavoj, svoj posljedni ples izvode dvojica boraca u bijelom, oivičenom crnom i plavom bojom, udaljujući se i približavajući se jedan drugome u isti trenutak.

Snažna scena borbe, posvemašnji muk, časak prije posljednjeg završnog udarca koji će izazvati ovacije i vrištanje okupljene publike.

Složeni pokreti protivnika s jednim jedinim ciljem, onesposobiti onoga drugoga pod svaku cijenu.

Teška dramatika neizvjesne borbe, grč i nadanje, strah i bol, otpor, udarac, užas posljenjih trenutaka, mrak, kraj.

Sjajni diptih u akrilu Duška Šibla, cijela storija ispričana u jednom kadru, sugestivno i snažno, opominjuće, nezaboravno.

Piše: Miroslav Pelikan
05.04.2024. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh