« Kultura
objavljeno prije 22 dana i 13 sati
OSVRT

Vlado Tuđa: Figure

Tuđa svoje slike prekriva, premrežuje silinom osjećaja, kompleksnih emocija koje izviru iz čovjeka potpuno nespremnog na njih

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa autor je impresivnog opusa ulja i akrila na velikim formatima platna i kartona, kreator zapanjujućeg svijeta i figurativnog i nefigurativnog, ali uvijek izrazito kolorističkog, žestokog, neuvijenog.

Tuđa se služi s brojnim motivima, prepoznatljivih ili skrivenih, tajanstvenih, s porukom.

U nizu ciklusa s likovima, figurama koje žive svoje čudesne živote na njegovim živahnim, radosnim slikama, slikar portretira svoju okolinu, pojedince koje poznaje ili one koji mu se ne sviđaju, slika izmišljena lica, proizašla iz priča i sjećanja.

Tuđa slika i muškarce i žene i ljubavne zgode i nezgode. Blisko druženje para ili vidljivu udaljenost. Ustvari, slikar slika ljubav, sasvim opipljivu i stvarnu, ljubav čestu i površnu ili duboku, rijetko doživljenu.

Tuđa svoje slike prekriva, premrežuje silinom osjećaja, kompleksnih emocija koje izviru iz čovjeka potpuno nespremnog na njih.

Boja, snažni nanosi boje potvrđuju tu zagonetnu prisutnost nevidljivih a tako stvarnih emotivnih stanja i doživljaja.

Svaki lik u ovom obimnom ciklusu priča je za sebe jer pojavljuje se samo jednom. Tuđa uvijek stvara novi lik koji će ponijeti svoju priču.

Osebujno slikarstvo Vlade Tuđe, iskreno i nadahnuto, zauzima posebno, izdvojeno mjesto u aktualnoj likovnoj produkciji.

Tuđa je i danas, nakon 60 godina aktivnog slikanja, kontinuirano posvećen slikanju jer za njega je slikarstvo život, jedini način življenja.

Piše: Miroslav Pelikan
07.04.2024. 09:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh