« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NEREDI

Dio pobunjene vojske u Maliju pokušao izvesti državni udar

Sukobi još traju u predsjedničkoj palači koju su u srijedu ujutro štitili vojnici odani predsjedniku dok su pobunjenici zauzeli prostorije državne radiotelevizije

Fotografija vijesti
Više o

Afrika

,

državni udar

,

vojni udar

,

Mali

Dio pobunjenih snaga malijske vojske sinoć je u pokušaju državnog udara napao predsjedničku palaču, dok istovremeno glavnim gradom Bamakom odjekuju pucnji, prenosi Hina.

Diplomat je potvrdio da traju sukobi u predsjedničkoj palači koju su u srijedu ujutro štitili vojnici odani predsjedniku dok su pobunjenici zauzeli prostorije državne radiotelevizije.

Francuska poziva na "poštovanje ustavnog poretka i osuđuje svaku uporabu sile" nakon nereda u Bamaku, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero, a prenio je France Presse.

"Francuska izražava iskrenu zabrinutost zbog velikih nereda koji se trenutačno događaju u Bamaku. Poziva na poštovanje ustavnog poretka i osuđuje svaku uporabu sile", dodao je glasnogovornik.

"Francuska poziva sve Malijce da u ovom presudnom času sačuvaju demokraciju u Maliju", istaknuo je.

Deseci malijskih vojnika koji su rekli su da su ogorčeni jer nemaju oružja za gušenje pobune Tuarega i radikalnih islamističkih skupina na sjeveru zemlje, prosvjedovali su u srijedu pucajući u zrak u Bamaku, gdje su zauzeli zgradu javne radiotelevizije.

Elitni padobranci, "Crvene beretke", odani malijskom predsjedniku Amadouu Toumaniju Toureu, nadzirali su više službenih zgrada, među kojima sjedište javne radiotelevizije, narodne skupštine i ministarstva financija.

Predsjednik Toure je u srijedu navečer još bio u svojoj palači i tijekom večeri bi mogao održati govor, rekao je jedan od njegovih savjetnika.

Mali je bivša francuska kolonija.

22.03.2012. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh