« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BLAGO IZ SVEMIRA

Dijamant više nije najtvrđa tvar na svijetu

Meteorit Havero koji je 1971. pao u Finskoj sa sobom je na Zemlju donio dva nova kristala koja su odmah zauzela vrh najtvrđih materijala na planetu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

dijamant

,

grafit

,

meteorit

,

ugljikovi spojevi

,

mineral

,

kristal

,

Havero

,

brusilica

Prema izvješću objavljenom u časopisu Earth and Planetary Science Letters, dijamant više nije najtvrđa tvar na svijetu. Profesor Tristan Ferroir sa Sveučilišta u Lyonu naletio je na tvar koja je preotela tron omiljenom kamenu bogataša diljem svijeta sasvim slučajno dok je brusio materijal iz meteorita Havero. Taj je meteorit 1971. godine pao u Finskoj, a u njemu su pronađene dvije vrste ugljikovih kristala koje su istog trena zauzele vrh najtvrđih prirodnih materijala na našem planetu.

Ferroir je brusio materijal dijamantnom brusilicom, a kad je vidio da ne postiže nikakav rezultat shvatio je da je naletio na nešto posebno. Potvrdio je da je još prije viđao ugljikove spojeve očvrsnute visokim temperaturama i tlakom koji se manifestiraju prilikom ulaska meteorita u Zemljinu atmosferu. Ni njima dijamantna brusilica nije mogla ništa, no, samo ako ih se "tretiralo" u jednom smjeru.

Dva novootkrivena minerala pak otporna su na brušenje iz svih smjerova. Jedan od njih pripada sferi dijamanata dok je drugi je zasad potpuna nepoznanica iako se pretpostavlja da je nastao stapanjem grafitnih slojeva. Nažalost, količina minerala bila je premalena da bi se detaljnije izanalizirala njihova tvrdoća pa se o njenoj krajnjoj granici može se samo špekulirati.

04.02.2010. 17:46:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh