« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POVRATAK OTPISANIH

Pacijenti u komi mogu komunicirati?!

Skeniranjem mozga pacijenata u vegetativnom stanju britanski su liječnici uspjeli dokazati da oni u potpunosti razumiju što im se govori

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

komunikacija

,

koma

,

vegetativno stanje

Najnoviji eksperiment kojeg su proveli britanski liječnici dokazao je da pacijenti koji se nalaze u komi ipak mogu komunicirati, odnosno odgovarati sa „da" ili „ne" na jednostavna biografska pitanja. Do fantastičnog se otkrića došlo snimanjem reakcija mozga magnetskom rezonancom.

Dr. Adrian Owen, član Znanstvene jedinice za istraživanje mozga u Cambridgeu koji je i proveo istraživanje, oduševljen je novim saznanjima: „Ostali smo zapanjeni kad smo vidjeli rezultate skeniranja mozga i činjenicu da su pacijenti, iako u komi, odgovarali na jednostavna pitanja promjenom misli. Možemo biti potpuno sigurni kako je pacijent pokazao svijest. Shvatio je upute i donosio odluke."

Čitav je eksperiment obavljen u suradnji s belgijskim znanstvenicima, a rezultati su objavljeni u engleskom časopisu Journal of Medicine. O čemu se točno radi? Istraživači su proučavali mozak 29-godišnjeg mladića koji je nastradao u prometnoj nesreći 2003. godine. Čovjek je u komi bio čitave dvije godine nakon kojih je upao u dublje vegetativno stanje. Ipak, ponekad se činio budnim, treptao je očima, no, druge znakove svijesti uopće nije pokazivao. Zato su se liječnici odlučili „priključiti" na njegov mozak i pokušati komunicirati s njim, piše Telegraph.

Nakon što su mu postavili nekoliko jednostavnih pitanja poput imena oca, mladićev mozak počeo je mijenjati reakcije, odnosno počeo je davati odgovore koji su, na opće čuđenje istraživači, svi bili točni. To je važno otkriće jer dovodi u pitanje pravo liječnika i obitelji da odlučuju o gašenju aparata za održavanje na životu.

04.02.2010. 17:12:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh