« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
PRILIČNO OPASNO

Dijabetes utječe na smanjenje mozga

Dijabetes tipa 2 je u novoj studiji američkih znanstvenika povezan s bržim smanjenjem volumena mozga s odmicanjem životne dobi.

Mozak se smanjuje od dijabetesa?
Mozak se smanjuje od dijabetesa? (Arhiva)
Više o

mozak

,

smanjenje mozga

,

dijabetes tipa 2

Istraživanje provedeno na University of Pennsylvania sugerira kako uočeno povećanje rizika za smanjenje volumena mozga nije povezano s negativnim utjecajem dijabetesa tipa 2 na krvne žile u mozgu.

Po riječima znanstvenika, radi se o posljedicama "borbe" mozga s previsokom koncentracijom šećera u krvi te posljedičnom degeneracijom stanica mozga.

Njihovi nalazi se temelje na snimkama mozga uređajem za magnetsku rezonanciju za 614 ispitanika koji su dijabetes tipa 2 imali najmanje 10 godina.

Smanjenje volumena mozga je bilo najizraženije kod osoba koje su dijabetes tipa 2 imale u najdužem razdoblju, dodaje stručni časopis Radiology.

Najteže je bila pogođena siva moždana tvar koja sudjeluje u kontroli rada mišića, vida, sluha, pamćenja, emocija, govora, donošenja odluka i samokontrole.

Pokazalo se i kako je mozak osoba koje su dijabetes tipa 2 imale 10 godina po volumenu sličan mozgu dvije godine starijih ljudi. Smanjenje volumena mozga je povezano s većim rizikom za demenciju.

30.04.2014. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh