Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2014. 10:10:00
PRILIČNO OPASNO

Dijabetes utječe na smanjenje mozga

Dijabetes tipa 2 je u novoj studiji američkih znanstvenika povezan s bržim smanjenjem volumena mozga s odmicanjem životne dobi.

Mozak se smanjuje od dijabetesa?
Mozak se smanjuje od dijabetesa? (Arhiva)

Istraživanje provedeno na University of Pennsylvania sugerira kako uočeno povećanje rizika za smanjenje volumena mozga nije povezano s negativnim utjecajem dijabetesa tipa 2 na krvne žile u mozgu.

Po riječima znanstvenika, radi se o posljedicama "borbe" mozga s previsokom koncentracijom šećera u krvi te posljedičnom degeneracijom stanica mozga.

Njihovi nalazi se temelje na snimkama mozga uređajem za magnetsku rezonanciju za 614 ispitanika koji su dijabetes tipa 2 imali najmanje 10 godina.

Smanjenje volumena mozga je bilo najizraženije kod osoba koje su dijabetes tipa 2 imale u najdužem razdoblju, dodaje stručni časopis Radiology.

Najteže je bila pogođena siva moždana tvar koja sudjeluje u kontroli rada mišića, vida, sluha, pamćenja, emocija, govora, donošenja odluka i samokontrole.

Pokazalo se i kako je mozak osoba koje su dijabetes tipa 2 imale 10 godina po volumenu sličan mozgu dvije godine starijih ljudi. Smanjenje volumena mozga je povezano s većim rizikom za demenciju.

30.04.2014. 10:10:00
http://metro-portal.hr/dijabetes-utjece-na-smanjenje-mozga/84685/