« Žene
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
KADA SPOLOVI ZARATE

Deset stvari u kojima su žene bolje od muškaraca

Ne samo da su djevojke ljepše i obrazovanije, nego su otpornije na bolesti i žive duže od muškaraca

U čemu su žene bolje od muškaraca
U čemu su žene bolje od muškaraca (Shutterstock)
Više o

recesija

,

zdravlje

,

ljepota

,

muškarci i žene

,

obrazovanje

,

rat spolova

Na vječito pitanje na kojemu se temelji čitavi koncept "rata spolova" - tko je bolji, muškarci ili žene? - možda nikada ne ćemo dobiti konkretan odgovor koji će zadovoljiti obje strane. No, zahvaljujući znanosti i revnim stručnjacima imamo na raspolaganju sve pluseve i minuse, pozitivnosti i negativnosti koje se vežu uz određeni spol.

Na vama je da se udobno smjestite i pročitate deset stvari u kojima su žene daleko bolje od muškaraca.

Žene evolucija čini sve ljepšima - Nedavna studija Sveučilišta Helsinki otkrila je da žene postaju sve ljepše i ljepše, a izgled muškaraca stagnira. Znanstvenici su pratili više od dvije tisuće osoba u periodu od 40-ak godina i rezultati su pokazali kako atraktivne djevojke imaju 16 posto više djece nego žene prosječnog izgleda. Također, lijepi parovi imaju 36 posto veću šansu da im prvorođeno dijete bude curica i to podjednake fizičke atraktivnosti, što ustvari znači da sa svakom novom generacijom na svijet dolazi sve više i više zgodnih žena.

Žene češće preživljavaju automobilističke nesreće - Žalosna, ali istinita činjenica. Naime, studija Sveučilišta Carnegie Mellon pokazala je da muškarci imaju 77 posto veću šansu od žena da smrtno stradaju u sudaru.

Žene su bolje u traženju utjehe - Istraživanje britanske udruge za mentalno zdravlje Mind, koje je provedeno nad dvije tisuće volontera, pokazalo je da žene daleko češće od muškaraca svoje probleme rješava razgovorom. Preko 53 posto žena razgovara sa prijateljicama o stvarima koje ih muče u životu, dok to čini samo 29 posto muškaraca.

Djevojke su otpornije na recesiju - Prema podacima američkog Biroa za radnu statistiku od prosinca 2007. godine, kada je službeno počela recesija u SAD-u, 80 posto ljudi koje su izgubili posao otpada na muškarce. Doduše, recesija je najjače pogodila industrijske grane u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, poput financijskog sektora i manualnog rada, i zbog toga je toliki nerazmjer u brojevima.

Žene češće završavaju fakultete - Prema podacima američkog ministarstva obrazovanja, ne samo da na fakultetima ima više studentica od studenata, nego djevojke češće i brže diplomiraju od svojih muških kolega.  

Žene se hrane zdravije - Anketa Sveučilišta Minnesota u kojoj je sudjelovalo preko 14 tisuća osoba pokazala je da djevojke pomno biraju što unose u sebe i pritom najčešće biraju zdravu hranu, odnosno svježe voće i povrće. S druge strane, muškarci češće posežu za crvenim mesom, pizzom, hamburgerima i ostalom brzom hranom.

Ljepši spol ima jači imunitet - Vjerovali ili ne, žene stvarno imaju bolji i jači imunološki sustav od muškaraca, a to je pokazalo i istraživanje Sveučilišta McGill. Naime, znanstvenici su zaključili da ženski spolni hormon estrogen blokira enzim koji često ometa aktivaciju imunološkog sustava i tako tijelu daje "vjetar u leđa" i olakšava mu borbu protiv raznoraznih virusa i bakterija.

Žene žive duže - Ako se baci pogled na svjetsku populaciju osoba koje imaju više od 100 godina uvidjet ćemo da je njih 85 posto ženskog roda, a to je pokazala i studija Sveučilišta Boston. Također, u prosjeku, žene žive od pet do deset godina duže od muškaraca.

Žene su bolji menadžeri, pogotovo u ekonomiji - Iako je ova tvrdnja malo kontroverzna, nekolicina stručnjaka uistinu tvrdi da su žene kvalitetniji šefovi nego muškarci jer su bolje mentorice, više slušaju podređene, lakše rješavaju probleme, a ujedno su spretnije u multitaskingu. "Pošto je ekonomija trenutno više orijentirana na pružanje usluga potrebni su vam motivirani radnici, a žene su pronicljivije od muškaraca i lakše probude strast kod djelatnika", rekla je menadžerica Jay Forte za Daily News.

Žene su bolji investitori - Pregledom preko 100 tisuća portfelja, skup financijske imovine nekog pojedinca koji se sastoji od novaca i od različitih vrijednosnih papira, uočeno je da ženska ulaganja ostvaruju 18 postotnu dobit, dok muškarci u prosjeku zarade "samo" 11 posto. Stručnjaci smatraju da su žene opreznije prilikom investiranja i prilikom donošenja odluka na umu imaju dugoročne prednosti i mane nekog ulaganja. 

21.03.2013. 22:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh