« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
kuhače u zrak

SAD: radnice uskoro brojnije od radnika

Žene će možda po prvi puta u povijesti nadmašiti mušku radnu snagu, što je dijelom uzrokovano masovnim otpuštanjem muškaraca u recesiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Heidi Hartmann

,

Maureen Med

Žene su na rubu da prvi put nadmaše muškarace po brojnosti u radnoj snazi u SAD-u, što je povijesni preokret uzrokovan dugoročnim promjenama uloge žena u društvu i masovnim otpuštanjen muškaraca u sadašnjoj recesiji, izvješćuje u četvrtak dnevni list USA Today.

Žene su u lipnju držale 49,83 posto od 132 milijuna radnih mjesta u SAD-u, a dobivaju veliku većinu poslova u nekoliko gospodarskih grana koje rastu, po najnovijim statističkim podatcima ministarstva rada u Washingtonu.

To je rekordna brojka za udio žena u radnoj snazi koji stalno raste već desetljećima i ubrzava se tijekom recesije. Ako se održi sadašnji tempo, žene će postati većina radnika u SAD-u u listopadu ili studenom.

"To je bio povijesni, težak put da se dosegne ta točka", kazala je ekonomistica rada Heidi Hartmann, predsjednica Instituta za istraživanje politike prema ženama.

Promjena odražava sve veću važnost žene u privređivanju, ali to ne pokazuje punu ravnopravnost, kazala je Hartmann. U prosjeku, žene rade manje sati nego muškarci, imaju više radnih mjesta s pola radnog vremena i zarađuju 77 posto u usporedbi s muškarcim, kaže. Muškarci i dalje prevladavaju na visoko plaćenim menadžerskim poslovima.

Žene su dio nekad uglavnom muške radne snage koji raste već gotovo stoljeće, uz najveće skokove u vrijeme Velike depresije i Drugoga svjetskog rata.

Ovaj put rast je potaknula sadašnja teška recesija koja je bila surova prema tradicionalno muškim zanimanjima, kao što su u građevinarstvu i industrijskoj proizvodnji.

Do lipnja muškarci su izgubili 74 posto od 6,4 milijuna radnih mjesta, koliko je nestalo od početka recesije u prosincu 2007. Samo u građevinarstvu i proizvodnji muškarci su izgubili više od tri milijuna radnih mjesta.

Samo su neki dijelovi američkog gospodarstva i dalje rasli - zdravstvena zaštita, obrazovanje i državna uprava - koje većinom zapošljavaju žene.

Ta je prevlast djelomice povećana i financiranjem, jer je saveznim poticajima novac usmjeren na obrazovanje, zdravstvene službe te državnu i lokalnu upravu.

Jednakost u broju radne snage odražava dugoročne kulturne promjene, kazala je Maureen Med, autorica "Stvaranja Rosie Riveter", knjige o vladinoj kampanji nagovaranja žena da rade izvan kuće tijekom Drugoga svjetskog rata. "Predodžba da muškarac mora biti hranitelj obitelji promijenila se", zaključila je Maureen.

Izvor: Hina
03.09.2009. 18:44:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh