« Iza ogledala
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
1776. -

Deset činjenica o pravim Iluminatima

Originalni Iluminati osnovani su 1776. godine i službeno su postojali tek desetak godina, no od tada priča silazi u podzemlje i teorije zavjere

Evo istine o početku djelovanja Iluminata
Evo istine o početku djelovanja Iluminata (Arhiva)
Više o

Iluminati

,

Illuminati

,

Adam Weishaupt

,

teorije zavjere

,

pogrešne činjenice

Iluminati su vjerojatno najspominjanije tajno društvo na svijetu, a prašinu s njihovog postojanja najsnažnije je skinuo legendarni Robert Anton Wilson u svojim čudnovatim, zabavnim a u isto vrijeme duboko uznemirujućim knjigama.

Činjenice koje su javno dostupne pričaju priču kako je Johann Adam Weishaupt osnivač Iluminata, mladi i napaljeni znanstvenik koji je diplomirao s 20, postao sveučilišni profesor s 24 godine, a Iluminate je osnovao kao društvo za prosvjetljivanje.

Prvotno su se trebali nazvati Perfectibilisti, a Weishauptovo ime u društvu bilo je brat Spartacus. No, Iluminati su javno postojali tek jedno desetljeće, što im je bilo dovoljno da od pet članova osnivača dođu do 2 tisuća članova političke i gospodarske elite tadašnje Europe. 

Ironično ali istinito, u svojim javnim dokumentima suprotstavljali su se sujevjerju i zloupotrebi državne vlasti. Službeno su raspušteni 1783. godine kad je Bavarska zabranila sva tajna društva, i od tada prelaze u sferu teorija zavjere, a Weishaupt bježi iz zemlje.

Njihov simbol nije bilo svevideće oko, kako se sada govori, već Minervina sova koja je predstavljala mudrost i sposobnost gledanja u mraku. 

Nekoliko godina nakon raspuštanja, 1797. i 1798. objavljene su dvije knjige koje su tvrdile da Iluminati i dalje postoje, optuživši Iluminate za pokretanje Francuske revolucije i vladavinu terora. 

Teorije zavjere koje su uključivale Iluminate postale su popularne u SAD početkom 19. stoljeća, kad su se protiv njih pisali pamfleti, a vatreni svećenici na misama prokazivali Iluminate kao najveće zlo.

Danas postoji nekoliko organizacija tog imena koje tvrde da su sljednici originalnih Weishauptovih Iluminata, a nekima se možete pridružiti jednostavnim e-mailom .... 

18.11.2013. 21:33:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    klara
    21.04.2014. 16:54
    jel illuminati mogu kak pomoc osobi koja vjeruje u njih,tj. ta sotona(lucifer)? ak da,na koji nacin?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh