« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
VELIKA ODLUKA

Demokrati uspjeli sakupiti većinu potrebnu za reformu zdravstva

Većinski demokrati u Predstavničkom domu američkog Kongresa osigurali su 214 od 216 potrebnih glasova za prihvaćanje zakona o reformi zdravstva

(Wikipedia)
Više o

SAD

,

reforma zdravstva

Sjednica Predstavničkog doma Kongresa počela je u 13 sati po lokalnom vremenu, a ključno glasovanje očekuje se između 21,30 sati i ponoći. Dok demokratski čelnici u nedjelju izjavljuju da su već osigurali dovoljno glasova, oporbeni republikanci, koji su jednodušno protiv zakona, govore suprotno. "Mi sada imamo glasove, dok ovo govorim", izjavio je predsjednik Demokratskog kluba zastupnika John Larson u emisiji "This Week", TV mreže ABC.

Dva druga demokratska čelnika u domu također su predvidjela da će na konačnom glasovanju imati potrebnu većinu ili čak i više od toga, ali napominju da se neki zastupnici još nisu odlučili kako glasovati.

"Još ima zastupnika koji razmatraju zakon i pokušavaju se odlučiti", rekao je čelnik demokratske većine u Domu Steny Hoyer, u emisiji "Meet the Prees" na NBC-u, dodajući da se radi o "malom jednoznamenkastom" broju zastupnika. "Mislim da ćemo imati i više od 216 glasova kada izađemo na glasovanje", dodao je Hoyer.

Kongresnica Debbie Wassreman Schultz, zamjenica predsjednika kluba zastupnika, izjavila je za Fox News da demokrati još nemaju "čvrstih 216" glasova.

Bart Stupak, konzervativni demokrat iz države Michigan, predvodnik skupine od desetak kongresnika koji se protive zakonu jer omogućuje savezno financiranja pobačaja, izjavio je da još pregovara s Bijelom kućom o uredbi s kojom bi predsjednik Barack Obama zabranio to financiranje. "Demokrati još nemaju 216 glasova, ali ako postignemo dogovor o uredbi, imat će ih i puno više", rekao je Stupak za CNN.

Republikanci će učiniti sve kako bi odgodili donošenje zakona

Izvjestitelji američkih TV postaja iz Bijele kuće javljaju da predsjednik Barack Obama i u nedjelju nastavlja pregovarati s neodlučnim zastupnicima. Bijela kuća je u subotu objavila da je posljednjih dana Obama telefonski i izravno razgovarao sa 64 demokratska kongresnika.

Sjednica Predstavničkog doma Kongresa počela je u 13 sati po lokalnom vremenu (18:00CET), a na njoj će zastupnici glasovati tri puta. Prvo glasovanje o proceduri za raspravu predviđeno je za 14:45 sati (19:45 CET), drugo glasovanje o senatskoj verziji zakona oko 17 sati (23:00 CET), a treće završno glasovanja o paketu izmjena senatskog zakona između 21:30 i ponoći, po lokalnom vrmenu.

Oporbeni republikanci, čijih će svih 178 zastupnika glasovati protiv uz 20-ak demokrata, najavili su da će iskoristiti sve proceduralne prepreke kako bi spriječili ili odgodili donošenje zakona, pa su moguća kašnjenje u rasporedu glasovanja.

Dok traje rasprava u Predstavničkom domu, ispred Kongresa traju prosvjedi protivnika i pristaša zakona, na kojima se sa svake strane okupilo nekoliko tisuća ljudi. Istodobno, na Nacionalnoj šetnici ispod Capitol Hilla traje i treći prosvjedni skup, na kojem se traži reforma imigracijske politike, koju je Obama također obećavao u predizbornoj kampanji.

Ako bude prihvaćen, zakonski paket o zdravstvenoj skrbi idućeg bi tjedna išao na potvrdu u Senat, gdje ima sigurnu natpolovičnu većinu glasova jer demokrati drže 59 od 100 mjesta, te potom na potpisivanje predsjedniku Obami.

Najvažniji projekt Obamine administracije

Zakon o reformi zdravstva, najvažniji je unutarnjopolitički projekt Obamine administracije o kojem se već godinu dana vodi burna parlamentarna i javna rasprava. Ako bude prihvaćen, on će utjecati na gotovo svakog Amerikanca, čineći pristupačnijom zdravstvenu skrb najširim slojevima građana, među kojima je trenutačno oko 47 milijuna bez zdravstvenog osiguranja. Oni s godišnjim prihodima većim od 250,000 dolara, zbog zakona će plaćati veći porez.

Prema analizi za provedbu zakona nestranačkog Kongresnog ureda za proračun (CBO), predviđen je trošak od 940 milijardi dolara za proširenje zdravstvenog osiguranja na 32 milijuna Amerikanaca u idućih 10 godina, čime bi se osiguralo 95 posto legalnih stanovnika SAD-a. Bez osiguranja bi i dalje bilo 12 do 15 milijuna građana, većinom ilegalnih doseljenika. Milijuni ljudi bili bi dodani vladinom programu Medicaid, za siromašne građane, a milijuni zaposlenih koji nemaju pristupačno osiguranje preko poslodavca, dobili bi porezne olakšice da kupe osiguranje.

Financiranje bi se osiguralo ukidanjem 500 milijardi dolara iz programa Medicare za starije građane, te povećanjem poreza na građane s najvišim prihodima. CBO je predvidio da će zakon u prvih 10 godina za 138 milijardi dolara smanjiti proračunski defict, a u idućih 10 godina, za dodatnih 1200 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 21:30:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh