« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
uljudba u susjedstvu

Demokracija pendrekom na slovenski način

Saslušanjem autora romana o slovenskim južnjacima policija izazvala skandal

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Omot knjige)
Više o

Slovenski jezik

,

Goran Vojnović

,

Čefurji raus

,

Katarina Kresal

,

slovenski pisac priveden

Slovenska policija odustala je od kaznenog progona mladog književnika bosanskih korijena Gorana Vojnovića, autora romana "Južnjaci van", u kojem likovi pripadnike slovenskog redarstva nazivaju pogrdnim imenima "kaps", "debil", "bumbar" i šupak", ali tek nakon ogorčene reakcije liberalne ministrice Katarine Kresal koja zbog skandala ipak nije prihvatila ostavku ravnatelja policije Matjaža Šinkovca.

Policija je u petak objavila da odustaje od kaznenog progona mladog književnika čiji romansirani junaci u ljubljanskoj četvrti Fužinama svojim izrazima vrijeđaju lik čuvara zakonitosti, no to se dogodilo tek kad je obavijest o autorovu saslušanju na policiji došla u javnost, uz zgražanje tiska i prosvjed ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal.

Ministrica je izjavila da će se uvijek zalagati za ugled policije i zaštitu njezina integriteta, ali da od policijskih tijela očekuje razumno ponašanje, a ne da troši snagu na progon autora romana u kojemu o policiji govore izmišljeni iako realistični likovi.

Prijava protiv Vojnovića bila je greška, rekao je ravnatelj policije Matjaž Šinkovec, preuzevši odgovornost. Bude li potrebno, spreman sam se ispričati gospodinu Vojnoviću, rekao je Šinkovec.

Urednik studentske izdavačke kuće "Beletrina", u kojoj je objavljen prijeporni roman, književnik i kritičar Mitja Čunder izjavio je da je slučajeva poput toga bilo odmah nakon rata za slovensko osamostaljenje, ali da poslije nije bilo sličnih napada na umjetničku slobodu.

S ogorčenjem je reagiralo i slovensko književno društvo, a predsjednik slovenskog PEN-a Boris Novak rekao je da i on ima slično iskustvo saslušanja na policiji - ali da se to dogodilo prije 20 godina.

Roman "Južnjaci van" (u izvorniku "Čefurji raus") tematizira život "neslovenske" mladeži u Ljubljani i prošle je godine bio jedan od najprodavanijih romana domaćih autora. Vojnović inače djeluje i kao kolumnist u više medija, primjerice ljubljanskom dnevnom listu Dnevniku a motivacijski je izrazito opsjednut južnjačkom, odnosno emigrantskom i "čefurskom" tematikom.

"Zamislite da poziv na saslušanje dobiju svi koji pričaju ili pišu viceve o policajcima", komentirao je slučaj Vojnovićev urednik.

Junaka njegova romana, mladog košarkaša Gorana Đorđića, na kraju otac šalje iz Ljubljane na "preodgoj" u Bosnu.

Vojnović piše vrlo provokativnim stilom i jezikom, problematizirajući život slovenskih "bosanaca" drugog ili trećeg naraštaja, što se može potkrijepiti i naslovom njegova eseja "Srbe na vrbe, a Slovence u dupence".

 

23.01.2009. 18:24:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh