« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
jeftinija radna snaga

Dell otpušta sve Irce i odlazi u Poljsku

Tvrtka pod pritiskom financijskih rezultata nema drugog izbora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Dell

,

otpuštanja radnika

,

preseljenje proizvodnje

,

kriza informatičke industrije

,

jeftinija radna snaga

Dell, drugi po veličini svjetski proizvođač osobnih računala, najavio je otpuštanje 1.900 od ukupno 3.000 zaposlenih u svojoj tvornici u Limericku na zapadu Irske te selidbu dijela tih radnih mjesta u Poljsku.

Ta tvrtka - najveći irski izvoznik, te najveća tehnološka kompanija i druga po veličini kompanija općenito u toj zemlji - u četvrtak je priopćila da će proizvodnju svojih računalnih sustava za korisnike u Europi, na Bliskom istoku i Africi preseliti u svoju poljsku tvornicu, dok će dio prepustiti svojim proizvodnim partnerima.

Taj potez, u sklopu prošle godine najavljenog tri milijarde dolara vrijednog plana smanjenja troškova, zadao je novi udarac irskom gospodarstvu. Dell je vodeći poslodavac u Limericku, relativno siromašnoj regiji, a u opasnosti su i na tisuće radnih mjesta u tvrtkama koje daju podršku tom američkom divu.

Irska, koja je veći dio svojeg rasta u 1990-ima temeljila na multinacionalnim tehnološkim kompanijama, prva je zemlja eurozone koja je prošle godine skliznula u recesiju.

Ekonomisti očekuju rast irske stope nezaposlenosti iznad 10 posto do kraja godine, sa 6,3 posto u trećem tromjesečju 2008.

Dell je prošle godine podijelio preko 8.000 otkaza te se usredotočio na ponovno osvajanje tržišnog udjela kojeg mu je preoteo veći rival Hewlett-Packard Co. Zbog toga je prošle godine također najavio selidbu većeg dijela proizvodnje radi smanjenja troškova. (hina/metro-portal)

08.01.2009. 14:27:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh