« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
financial times

Željko Rohatinski - najbolji svjetski guverner

Isto je priznanje prošle godine dobio Jean-Claude Trichet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Sebelić, CROPIX)
Više o

Financial Times

,

Željko Rohatinski

,

guverner godine

,

najbolji svjetski guverner

Mjesečnik "The Banker", koji pripada publikacijama grupe najutjecajnijih europskih financijskih novina "Financial Times", dodijelio je guverneru Hrvatske narodne banke dr. Željku Rohatinskom dva priznanja za proteklu godinu - priznanje najboljeg guvernera Europe i najboljeg centralnog bankara godine 2008. u globalnim razmjerima.

Časopis "Banker", koji od 1926. godine prati financijska kretanja u svijetu, kao i svake godine u svom siječanjskom broju objavljuje izbor najboljeg regionalnog guvernera i "guvernera godine" u svijetu, na temelju ocjena uredništva i istraživanja provedenog među bankarima i ekonomskim analitičarima.

Za prethodnu godinu, primjerice, istovjetna priznanja pripala su čelnom čovjeku Europske središnje banke Jean-Claude Trichetu.

U obrazloženju upućenom guverneru Rohatinskom navodi se da nagrada odražava povjerenje tržišta u njegovo postupanje tijekom prošle godine i u djelovanje HNB-a u ovim teškim vremenima.

"Financijska kriza naročito je jasno pokazala da su mjere poduzimane od strane HNB-a od 2006. godine u cilju obuzdavanja kreditnih plasmana u Hrvatskoj, a osobito zaduživanja u inozemnim valutama, bile razborite. Sudionici našeg istraživanja isticali su da niz zemalja teško pogođenih krizom sada primjenjuje iste takve mjere, ali mnogo mjeseci kasnije nego što je to učinjeno u Hrvatskoj", stoji u obrazloženju.

Na upit što za njega znači ovo priznanje, jedno od brojnih koja mu je dosad dodijelila domaća i inozemna stručna javnost, guverner HNB-a Željko Rohatinski je izjavio: "Nakon brojnih osporavanja, ovo je veliko priznanje za HNB i mene osobno. Nadam se da će naša politika barem malo pridonijeti da Hrvatska lakše prebrodi krizno razdoblje". (hina/metro-portal)

08.01.2009. 14:08:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh