« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Otvara se plin?!

Rusija potvrdila dogovor, očekuje se obnova opskrbe plinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Gazprom

,

ruski plin

,

ukrajinski plinovod

,

stiže plin

,

dogovor oko plina

Europske zemlje očekuju brzu obnovu opskrbe ruskim plinom, nakon što je u petak ujutro i Rusija konačno potvrdila da je postignut dogovor o slanju promatrača koji će nadgledati protok ruskog plina kroz Ukrajinu.

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina potvrdio je u petak da je Rusija pristala na razmještaj promatračke misije, u kojoj će biti predstavnici Europske komisije, Rusije i Ukrajine, koja će osigurati nesmetan protok ruskog plina preko Ukrajine do europskih zemalja.

"Jučer navečer su premijer Putin i češki premijer Mirek Topolanek razgovarali telefonom i usuglasili potrebu razmještanja promatrača", izjavio je glasnogovornik ruske vlade u petak.

Diplomati u Pragu, koji u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, izjavili su kako će promatrači u Kijev krenuti već danas i potom biti razmješteni na mjernim postajama ukrajinskog plinovoda. "Time bi ruski plin trebao ponovo početi stizati do europskih potrošača", objavila je Europska unija.

Napredak u pregovorima, koji su jučer u Bruxellesu gotovo cijeli dan bili bez pomaka, dogodio se nakon telefonskih razgovora Putina, Topolaneka i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ruski su dužnosnici su upozorili da će, čak i kada promatrači budu na svojim mjestima, trebati sati, možda i dani, prije nego što plin preko Ukrajine počne stizati do potrošača.

Plin će vjerojatno biti isporučen samo europskim potrošačima jer bilateralni sporazum Moskve i Kijeva oko cijene plina i plaćanja starih dugova, koji je i izazvao cijeli spor, još nije postignut.

Putin je još jednom zatražio da Ukrajina za plin plaća tržišnu, a ne povlaštenu cijenu. "Kako bi dobila plin, Ukrajina mora doći u Moskvu i potpisati ugovor. A ono što dobije, mora i platiti. Naši ukrajinski partneri neće potpisati i neće platiti. I to je to", rekao je Putin stranim novinarima, objašnjavajući uzroke plinske krize.

Plinskim sporom Rusije i Ukrajine bilo je u većoj ili manjoj mjeri pogođeno 18 europskih zemalja. Najteža je situacija bila na Balkanu, gdje su neke zemlje u potpunosti ovisne o ruskom plinu. U Srbiji, BiH i Bugarskoj stotine tisuća ljudi ostale su bez grijanja, a zatvorene su i brojne tvornice. (hina/metro-portal)

Plinacro i dalje upozorava na štednjuStanje plinskoga transportnog sustava i danas je nepromijenjeno što znači da je ulaz prirodnog plina iz Rusije u transportni sustav Republike Hrvatske i dalje potpuno obustavljen, priopćio je Plinacro pozivajući sve kupce plina na štednju i dosljednu primjenu propisanih mjera. U skladu s Odlukom Vlade od 7. siječnja o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom, a na temelju Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, Odluke o proglašenju kriznog stanja i Odluke o mjerama za otklanjanje kriznog stanja, proglašen je četvrti stupanj smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinim kupcima, koji izravne industrijske kupce na transportnom sustavu te kupce plina na distribucijskim sustavima (osim zaštićenih) obvezuje na ograničenje potrošnje prirodnog plina. Plinacro i dalje kontinuirano analizira i kontrolira uvjete u sustavu te nadzire provođenje propisanih mjera ograničenja potrošnje plina.

09.01.2009. 10:37:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh