« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
VELIKA DEPRESIJA RELOADED

Deflacijski pritisci prijete tržištu dionica

Sljedeći pad cijena bit će barem jednako velik, ako ne i veći od onoga kojeg su tržišta imala prilike iskusiti.

(Corbis)
Više o

dionice

,

svjetske burze

,

financijska kriza

,

S&P 500

,

MSCI

,

Robert Prechter

,

deflacija

,

Elliot Wave International

,

Velika depresija

,

gospodarski pad

Dugogodišnji analitičar tržišta dionica Robert Prechter, koji je predvidio krah na burzi 1987. godine, ovoga tjedna procijenio je kako bi cijene američkih dionica zbog jačanja deflacijskih pritisaka mogle potonuti na polovinu onih zabilježenih početkom ožujka.

Američki S&P 500 indeks porastao je otprilike 40 posto od 9. ožujka, kada je zabilježio najnižu razinu u 12 godina od 676 bodova. Po tvrdnjama Prechtera, takav njegov rast nije održiv.

"Nije ovo početak novog tržišta bikova. Naši modeli sada pokazuju da je ovo mnogo veće tržište medvjeda nego što većina ljudi shvaća, nešto poput tržišta u razdoblju između 1929. i 1932. godine", kaže Prechter, inače izvršni direktor tvrtke za analizu tržišta Elliot Wave International.

"Mislim da će sljedeći pad cijena biti barem jednako velik, ako ne i veći od onoga kojeg smo imali prilike iskusiti", smatra Prechter.

Dodaje i da su i nafta i obveznice američke vlade također 'uhvaćeni' u dugoročnom tržištu medvjeda. Cijene korporativnih obveznica, pak, naglo tonuti do iduće godine, jer će ukupno gospodarstvo, bankarski sustav i zarade kompanija kontinuirano biti na udaru financijske krize, koja je vrlo slična Velikoj depresiji.

On stoga savjetuje ulaganje u sigurnije gotovinske papire poput američkih trezorskih zapisa.

Rizičnija imovina poput robe, korporativnih obveznica i dionica, čije cijene trenutno anticipiraju da se duboki globalni gospodarski pad približava svom dnu, vjerojatno će bilježiti kratkovječne intenzivne uzlete cijena. No, sve to bit će u sklopu dugotrajnog pada koji bi mogao potrajati još sedam godina, procjenjuje Prechter.

Kako banke i dalje kumuliraju gubitke a zarade korporacija padaju, on predviđa da bi poteškoće mogle potrajati do 2016. godine, a do tada će svakako biti brojnih uzleta cijena na tržištu.

"Deflacija stiže, a ona će dovesti do depresije. Još nismo na dnu. Mislim da ćemo imati nizove deflacije prekidane s oporavcima", mišljenja je Prechter.

Globalne burze u plusu

A unatoč današnjim vrlo pesimističnim podacima iz eurozone o oštrom padu gospodarskih aktivnosti u prvom ovogodišnjem tromjesečju, na globalnim burzama cijene dionica rastu.

Bruto domaći proizvod eurozone u prvom tromjesečju smanjen je 2,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U Njemačkoj je pao za čak 3,8 posto.

MSCI indeks svjetskih dionica porastao je jutros 0,6 posto, no ipak je od početka tjedna u minusu 2,9 posto, uslijed dobitonosnih prodaja proteklih dana, koje su pokrenuli loši gospodarski pokazatelji.

"Strah i pohlepa imaju sada golemu ulogu na tržištu, jer svi očajnički žele vidjeti dno na tržištu, no apsolutno se groze da bi najnoviji uzlet cijena uskoro mogli splasnuti", smatra Andrew Turnbull, menadžer pri ODL Securitiesu.

A mnogo lošiji od očekivanja podaci o padu bruto domaćeg proizvoda europskih država, među kojima i nekolicine istočnoeuropskih država poput Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunjske, na deviznim tržištima probudili su sumnje ulagača da je globalna recesija mnogo dublja nego se čini.

Stoga je većina ulagača pohrlila skloniti novac u sigurnije valute, doprinijevši time jačanju tečaja dolara i jena.

Tako je tečaj eura oslabio jedan posto prema jenu, pa stoji 129,4 jena. Oslabio je i 0,4 posto prema dolaru, na 1,3583 dolara. (hina/metro-portal)

15.05.2009. 12:42:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh