« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Ina u gubitku pola milijarde kuna

Objavljeni službeni podaci o poslovanju u prošloj godini

(Marko Miščević, CROPIX)
Više o

INA

,

gubitak Ine

,

poslovanje Ina

INA-Grupa je u sveukupnom poslovanju u prvom tromjesečju ove godine imala gubitak od 572 milijuna kuna, u odnosu na neto dobit od 596 milijuna kuna u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok joj je neto prihod od prodaje smanjen za 21 posto, na 4,5 milijardi kuna.

Pritom je gubitak na plinskom biznisu, poslovanju koje se prekida, iznosio 306 milijuna kuna, a od poslovnih aktivnosti s kojima se nastavlja 266 milijuna kuna, podaci su iz izvješća o konsolidiranim financijskim rezultatima Ine u prvom ovogodišnjem tromjesečju objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević u komentaru rezultate ističe da je usporavanje gospodarskih aktivnosti u svijetu i Hrvatskoj kao posljedica krize na globalnoj i domaćoj razini utjecalo na poslovanje svih segmenata INA-e.

Pad cijena sirove nafte imao je za posljedicu pad prodajnih cijena i marži naftnih derivata, što je u prvom tromjesečju značajno smanjilo neto prihod od prodaje te negativno utjecalo na financijski rezultat poslovanja, pa je INA ostvarila neto gubitak od 572 milijuna kuna.

Promjene tečaja odnosno slabljenje kune u odnosu na dolar, zajedno s povećanom zaduženosti rezultiralo je gubitkom iz financijskih aktivnosti u iznosu od 833 milijuna kuna, navodi Dragičević.

Plinsko poslovanje, koje će biti izdvojeno, zabilježilo je gubitak od 306 milijuna kuna, znatno veći nego u prvom tromjesečju 2008., prvenstveno zbog veće negativne razlike uvoznih i prodajnih cijena prirodnog plina, objašnjava predsjednik Uprave Ine.

Prema podacima iz izvješća, neto prihod od prodaje INA Grupe u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 4,5 milijardi kuna, i bio je 21 posto manji u usporedbi s prvim razdobljem prošle godine, prvenstveno zbog utjecaja nižih prodajnih cijena i manje prodaje sirove nafte za 13 posto, što je djelomično ublaženo 6 posto većom prodajom naftnih derivata.

S obzirom na pokrenut proces izdvajanja i prodaje administrativno reguliranog plinskog poslovanja iz Ine, u financijskom izvješću rezultati Ine prikazani su kroz rezultate neprekinutog poslovanja (naftni biznis i ono što Ina zadržava u plinskom, a to je istraživanje i proizvodnja) i prekinutog poslovanja (trgovanje prirodnim plinom).

Dobit iz osnovne djelatnosti INA-Grupe od neprekinutog poslovanja u prvom tromjesečju iznosi 480 milijuna kuna i niža je za 117 milijuna kuna u usporedbi s istim razdobljem lani. Na rezultat su negativno utjecali smanjena proizvodnja ugljikovodika, nepovoljnije tržišne marže i lošiji randman proizvodnje, manja prodaja na domaćem tržištu i BiH uz veću prodaju na ostalim tržištima.

Kao rezultat povećane zaduženosti i jačanja američkog dolara Grupa je iz financijskih aktivnosti (neprekinuto poslovanje) ostvarila gubitak od 809 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prethodne godine dobit iznosila 377 milijuna kuna.

Kod prekinutog poslovanja, gubitak iz osnovne djelatnosti plinskog biznisa povećan je za 157 milijuna kuna i iznosi 359 milijuna kuna. Veća negativna razlika između prodajnih i uvoznih cijena značajno je negativno utjecala na financijski rezultat.

Na kraju ožujka ukupna imovina Ine iznosila je 27,1 milijardu kuna, 2 posto više nego na isti dan prethodne godine.

Neto potraživanja od kupaca u iznosu 3,0 milijardi kuna veća su za 4 posto u usporedbi sa stanjem na kraju prošle godine, prvenstveno zbog otežane naplate.

Ukupne obveze INA Grupe na dan 31. ožujka ove godine iznosile su 15,6 milijardi kuna i bile su 7 posto veće nego na isti dan lani. Veće obveze uglavnom su posljedica većeg kreditnog zaduženja, koje je poraslo na 8,2 milijarde kuna. Ukupni neto dug INA Grupe iznosio je 7,9 milijardi kuna, u usporedbi sa 6,6 milijardi kuna na kraju 2008. (hina/metro-portal)

15.05.2009. 12:05:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh