« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
HMMM

Debakl Angele Merkel, reakcije na povijesnu izbornu nedjelju

Stranke koalicije njemačke kancelarke Angele Merkel do#ivjele su poraz na pokrajinskim izborima. Najveći pobjednik izbora je desno populistička AfD

Angela Merkel dobila je jasnu poruku birača ...
Angela Merkel dobila je jasnu poruku birača ... (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

izbori u Njemačkoj

Winfried Kretschmann (Zeleni), premijer njemačke savezne zemlje Baden-Württemberg je pobjedu njegove stranke na pokrajinskim izborima nazvao povijesnom. „Birači su ponovo napisali povijest u kojoj su Zelene učinili najjačom političkom snagom. U ovim rezultatima izbora vidim da sam dobio mandat za ponovno formiranje pokrajinsku vladu i imenovanje premijera".

Julia Klöckner, nosilac liste Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Rheinland-Pfalzu je putem Twittera poručila: „ Cilj da budemo najjača stranka nije postignut. Ali je postignut cilj da se svrgne sa vlasti „crveno-zelena" vlada".

Reiner Haseloff (CDU), premijer njemačke savezne zemlje Sachsen-Anhalt: „Imamo jasan mandat za formiranje vlade i to uzimamo ozbiljno. Bez CDU-a vlada ne može biti formirana".

Sigmar Gabriel, predsjednik SPD-a je uspjeh AfD-a na pokrajinskim izborima označio kao prekretnicu. „Demokratski centar je postao slabiji. SPD će odlučno nastaviti borbu za politički centar u Njemačkoj". On je pozvao sve građane koji su za liberalnost i zajedništvo da podrže SPD u toj borbi. „I onda kada nitko ne može biti zadovoljan uspjehom AfD-a: „To neće destabilizirati zemlju".

Frauke Petry, predsjednica desno-populističkog AfD-a kaže da se njena stranka nalazi na putu koji vodi ka uspjehu, prije svega kada je riječ o saveznim izborima 2017. godine. „Na ovim izborima vidimo da su se birači u velikoj mjeri okrenuli od velikih narodnih stranaka. Mi pripadamo običnim građanima" .

Što rezultati izbora znače za Baden-Württemberg?

Winfried Kretschmann je zvijezda u njemačkoj saveznoj zemlji Baden-Württemberg. Za pet godina otkako je na čelu vlade u ovoj saveznoj zemlji, uspio je od svoje stranku učiniti najjačom političkom snagom u ovoj gospodarski značajnoj saveznoj pokrajini. On ne računa na nastavak koalicije s SPD-om koja je osvojila tek 13 posto glasova birača. Zelenima ostaje ili da se okrenu Krišćansko-demokratskoj uniji (CDU) Angele Merkel, ili da privole Liberale (FDP) na koaliciju. Teoretski je moguća i koalicija CDU-a, SPD-a i FDP-a. To bi bila, kako se moglo čuti u središnjoj raspravi na javnom servisu ARD, koalicija gubitnika.

Što rezultati izbora znače za Rheinland-Pfalz?

Rezultati izbora predstavljaju prije svega sramotu za nositeljicu liste Kršćansko demokratske unije u Porajnju-Falačkoj, Juliu Klöckner. Njena stranka je do prije nekoliko mjeseci bila daleko ispred SPD-a premijerke ove pokrajine Malu Dreyer. Međutim, za samo nekoliko tjedana se stvar znatno promijenila tako da Dreyer i dalje ostaje na vlasti. Doduše ne više sa Zelenima koji su veliki gubitnici. Na kraju ostaje jedino mogućnost sklapanja velike koalicije ili koalicije sastavljene od SPD-a, Zelenih i FDP-a.

Što rezultati izbora znače za Sachsen-Anhalt?

U Sachsen-Anhaltu je Alternativa za Njemačku (AfD) osvojila više od 20 glasova birača. AfD je veliki broj glasova osvojio zahvaljujući i nositelju liste ove stranke Andréom Poggenburgom koji i sam unutar stranke spada u ekstremno desno krilo. Za političko raspoloženje u zemlji to ne znači ništa dobro. Nije to dobro ni za formiranje vlade. CDU doduše ostaje najjača politička snaga, ali to nije dovoljno za nastavak koalicije s SPD-om. Dolazi li sada u obzir FDP kao dodatni treći partner za formiranje tzv. Njemačku koaliciju (Misli se na boje njemačke zastave koje su inače i boje CDU (crna), SPD (crvena) i FDP (žuta)? Druga opcija je da Sachsen Anhalt dobija tzv „Kenija koaliciju" sastavljenu od CDU, SPD i zelenih?

Piše: M. Smajić/DW
14.03.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh