« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Beta-blokatori zaustavljaju rast karcinoma dojke

Britanski znanstvenici su otkrili da bi beta-blokatori, lijekovi za visoki tlak i tjeskobu, mogli usporiti ili u potpunosti zaustaviti širenje karcinoma dojke

Fotografija vijesti
Više o

lijekovi

,

karcinom dojke

,

znanstvenici

,

Metastaze

,

beta-blokator

Znanstvenici su otkrili da bi beta-blokatori, lijekovi za visoki tlak i tjeskobu, mogli usporiti ili u potpunosti zaustaviti širenje karcinoma dojke, javlja ibtimes.

Britansko Kraljevsko društvo za medicinu proučavalo je podatke od  800 pacijentica, a uočili su da žene koje su bile na beta-blokatorima imaju upola manju šansu da se karcinom proširi od onih koje nisu bile na lijekovima.

Terapija s beta-blokatorima još je daleko od službene uporabe u liječenju karcinoma dojke jer tek treba proučiti njegovu blagotvornu nuspojavu.

"Mi pretpostavljamo da su beta-blokatori kontrolirali razvoj bolesti kod nekolicine pacijentica" rekla je Dr Des Powe, liječnica koja provodi istraživanje.

Najviše žena umire kada karcinom dojke metastazira, a znanstvenici su uvjereni da ovaj lijek blokira ključne molekule karcinoma koje su odgovorne za njegov rast.   

03.10.2011. 10:36:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh