Danska dijeta - možda i najzahtjevnija
Mnogi se slažu da je Danska dijeta jedna od najtežih dijeta za provedbu.
Režim prehrane kod Danske dijete je vrlo strog i rigorozan, a sama dijeta provodi se kroz točno 13 dana. Ukoliko uspijete izdržati cijelu dijetu do kraja (svih 13 dana), ne smijete ju ponavljati najmanje 2 godine.
Svaki dan dijete u periodu od 14 dana kroz 3 obroka unosi se samo 600 kalorija.
Kojih pravila se moram pridržavati?
Danska dijeta provodi se točno 13 dana uz strogo pridržavanje svih pravila bez iznimaka a morate odmah prekinuti u slučaju da npr. popijete jedno pivo, jednu čašu vina ili uzmete žvakaću gumu. Ukoliko želite ponoviti ovu dijetu, morate uzeti pauzu od barem 3 mjeseca.
Ukoliko uspijete izdržati cijelu dijetu do kraja (svih 13 dana), ne smijete ju ponavljati najmanje 2 godine. Potrebno je jesti 3 obroka dnevno, bez međuobroka.
U slučaju gladi tijekom dana, preporučuje se piti vodu - barem 2 litre vode dnevno dok je kavu dozvoljeno zamijeniti čajem.
Zabranjena je konzumacija alkoholnih i gaziranih pića. Isto tako, slatkiši i grickalice su zabranjeni. Dozvoljeno je zamjeniti redoslijed samo ručka i večere ali nije dozvoljeno mijenjati raspored dana.
Sol je dozvoljena, ali u minimalnim količinama. Morate koristiti šećer u kockama.
Kako bi se spriječilo narušavanje zdravlja, preporučuje se svaki dan uzimati vitamine (putem npr. šumećih tableta). Nakon završetka dijete, postupno povećavajte dnevni unos kalorija kako biste izbjegli debljanje.
Danska salata - glavni sastojak Danske dijete
Danska salata osnovni je sastojak danske dijete. Možete ju jesti svaki dan, uz svaki obrok, u neograničenim količinama. Nije dozvoljeno jesti ništa između obroka, pa niti ovu salatu.
Za pripremu danske salate koristite sljedeći recept:
-
1 kg mrkve
-
1 kg kupusa
-
1 crvena paprika
-
1 zelena paprika
-
1 mladi luk
Sve sastojke narežite na manje komade te izmiješajte.
Za pripremu preljeva za salatu, koristite sljedeće namirnice:
-
100 ml ulja
-
50 ml jabučnog octa
-
pola žličice soli
-
pola žličice šećera
Ova količina bit će vam dovoljna za 7 dana. Salatu držite u hladnjaku. Prije konzumacije prelijte preljevom te pustite da odstoji barem sat vremena.
Danska dijeta: Plan prehrane
1. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, 100 g kuhanog špinata, 1 rajčica.
Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate.
2. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera.
Ručak: 200 ml grčkog jogurta, 1 šnita šunke.
Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate.
3. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, 1 komad šunke (100g, sa što manje masnoće), 150 g danske salate.
Večera: 100 g kuhanog špinata ili celera, 1 rajčica i 1 voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
4. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 1 litra svježe cijeđenog soka naranče, 200 ml jogurta s niskim udjelom masti.
Večera: 1 kuhano jaje, 1 naribana mrkva, 25 g svježeg sira.
5. DAN
Doručak: 1 veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom.
Ručak: veći komad ribe (do 250g) pečen u foliji s malo maslinovog ulja, preliveno s limunovim sokom.
Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate, 100 g kuhanog celera.
6. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 2 kuhana jaja, 1 veća naribana mrkva.
Večera: 200-250 g piletine bez kožice (kuhane ili pečene na žaru), 150 g danske salate.
7. DAN
Doručak: 1 šalica biljnog čaja bez šećera (zeleni, bijeli ili žuti).
Ručak: BEZ RUČKA
Večera: 1 janjeći kotlet sa žara (200-250g), svježe voće po izboru.
8. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja,1 šnita šunke, 150 g danske salate.
Večera: 100 g kuhanog špinata ili celera, 1 rajčica, 1 voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
9. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera.
Ručak: 200 ml jogurta s niskim udjelom masti, 1 veća kriška šunke (oko 200 g).
Večera: 1 goveđa šnicla (oko 250g), 150 g danske salate, 1 voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
10. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, 1 kriška šunke (100 g), 150 g danske salate.
Večera: 100 g kuhanog celera, 1 rajčica, 1 voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
11. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 1 litra svježe cijeđenog soka naranče, 200 ml jogurta s niskim udjelom masti.
Večera: 1 tvrdo kuhano jaje, 1 naribana mrkva, 25 g svježeg sira.
12. DAN
Doručak: 1 veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom.
Ručak: 1 veća kuhana riba (do 250 g) prelivena limunovim sokom.
Večera: 1 veća goveđa šnicla (do 250 g), 100 g kuhanog celera, 150 g danske salate.
13. DAN
Doručak: 1 šalica crne kave, 1 kocka šećera, 1 šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, 1 naribana mrkva.
Večera: 250 g piletine sa žara (bez kožice), 150 g danske salate.
Preuzeto sa Mamin kutak.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar