« Život
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SMIJEH

Danas je Svjetski dan smijeha... stoga, osmijeh na lice!

Svjetskim danom smijeha, koji se obilježava danas, želi se potaknuti ljude da se što više smiju zbog važnosti očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja

Smijte se!
Smijte se! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

koristi

,

Svjetski dan smijeha

Danas je Svjetski dan smijeha i treba znati da je on, iznad svega, zdrav za nas tako da od dugoročnih pozitivnih učinaka smijeh i humor mogu povoljno utjecati na imunološki sustav, olakšanje boli, povećanje osjećaja osobnog zadovoljstva i poboljšanje raspoloženja.

"Kroz humor, smijeh i opuštenu atmosferu međusobno se lakše i spontanije povezujemo, a spontanost je posebno važan element humora i smijeha", kaže predsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva Tihana Jendričko.

Teško uspostavljanje veza može biti prepreka za puno toga u životu, između ostalog može dovesti do osjećaja tjeskobe, psihičke zakočenosti i nelagodnog osjećaja samih sa sobom i u komunikaciji s drugima, napominje Jendričko.

Suvremena istraživanja dokazala su da izreka "smijeh je najbolji lijek" nije u potpunosti točna jer samo smijanje ne mora imati pozitivno djelovanje, a kod nekih zdravstvenih poteškoća može imati i nedostatke.

No, istraživanja potvrđuju da redovita uporaba određenih vrsta humora može ljudima pojačati psihološku dobrobit, kao što je primjerice zadovoljstvo životom. 

Veselje i pozitivan stav prema životu mogu usporiti razvoj poteškoća koje narušavaju psihičku i tjelesnu dobrobit.

Ljudi s većim osjećajem za smiješno pokazuju manje anksioznosti i stresa, a u nekim istraživanjima humor se pokazao uspješnom strategijom za smanjenje nekliničke i kliničke anksioznosti.

Humor također pridonosi emocionalnoj regulaciji, on može prigušiti uzbuđenje povezano s neugodnim emocijama i time postati "prvi protuotrov" za stres.

Humor kao obrambeni mehanizam jedan je od zrelih mehanizama obrane i konstruktivnih strategija nošenja sa stresom, kažu stručnjaci.

10.01.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh