Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 09:29:00
UGROŽENE VRSTE

Danas je Svjetski dan kornjača

Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta

Kornjače
Kornjače (CROPIX)

Svjetski dan kornjača obilježava se 23. svibnja, kako bi se upozorilo na potrebu njihove zaštite jer su ugrožene, piše Hina.

Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta, navode u zagrebačkom Zoološkom vrtu, u kojemu je ove godine organizirano obilježavanje Svjetskog dana kornjača.

"U Hrvatskoj imamo šest vrsta kornjača. Tri su kopnene vrste - kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Tri su vrste morske kornjače, od kojih je jedna - glavata želva stalni stanovnik Jadrana, a dvije vrste - zelena želva i sedmopruga usminjača samo povremeno zalaze u Jadran i na neki način se smatraju prolaznim vrstama koje tu provode samo dio vremena", rekao je Dušan Jelić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istaknuo je da su u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, kornjače vrlo ugrožene. Razloge njihove ugroženosti vidi u tome što su jako specifične u odabiru svojih staništa.

U Hrvatskoj je pak jedan od glavnih razloga ugroženosti kornjača unošenje invazivnih vrsta, crvenouhih i žutouhih kornjača, a čak se sad pojavljuju i mekoštitke - američke i azijske vrste koje se prodaju u centrima za kućne ljubimce i onda ih nesavjesni vlasnici puštaju u prirodu gdje na žalost naše domaće vrste, kao što je barska kornjača, uglavnom izgube staništa, rekao je Jelić.

U Hrvatskoj je najugroženija riječna kornjača, koje ima manje od 1000 primjeraka, istaknuo je Jelić. Riječne kornjače ima samo na samom jugu Hrvatske, i to na tri lokaliteta, a na jednom od njih, Stonskom polju, na žalost je vjerojatno i izumrla, zbog pritiska poljoprivrede i utjecaja pesticida, rekao je Jelić. Riječne kornjače ima i u Konavlima i Majkovima. To je ujedno i njihovo najsjevernije sredozemno stanište.

23.05.2011. 09:29:00
http://metro-portal.hr/danas-je-svjetski-dan-kornjaca/59161/