« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
EH, DA ...

Danas je prvi dan škole, pazite na prvašiće!

Već tradicionalno javi se i policija sa savjetima za vozače, roditelje i prvašiće, pa da podsjetimo iskusnije, a informiramo roditelje novih školaraca....

Prvi dan škole... ajoj! :)
Prvi dan škole... ajoj! :) (Arhiva)
Više o

djeca

,

prvašići

,

vozači

,

prvi dan škole

,

prometna policija

Prvi dan škole uvijek je stresan i za roditelje i za djecu, naročito za one kojima klinci prvi put odlaze u školu. Već tradicionalno javi se i policija sa savjetima za vozače, roditelje i prvašiće, pa da podsjetimo iskusnije, a informiramo roditelje novih školaraca....

Danas počinje nova školska godina zbog čega će na našim prometnicama biti velik broj djece, a posebice školaraca. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

S obzirom da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa imaju značajnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske već niz godina poduzima razne preventivno-represivne mjere i provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu. Najpoznatija od ovih aktivnosti je akcija „Poštujte naše znakove", koja se provodi kontinuirano još od 1995. godine, pa će tako i ove godine tijekom mjeseca rujna, odnosno početkom školske godine 2017./2018. Policijska uprava ličko-senjska provoditi akciju «POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE», usmjerenu na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji po prvi put samostalno sudjeluju u prometu na cestama.

Nadalje, svakog dana tijekom mjeseca rujna, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama, policijski službenici će pojačano nadzirati promet na prilaznim cestama i raskrižjima u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, ali i ostale prekršaje u zonama škola.

Policija apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.

Poštujte prometne propise

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:

·    Nikad ne pretrčavajte cestu!
·    Ne ometajte kretanje vozila!
•    Hodajte pažljivo!
•    Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
•    Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
•    Cestu prelazite samo po zebri!
•    Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
•    Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm.

Pozivamo i roditelje da kada dovoze svoju djecu vozilima u školu parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze. 

Svoj djeci, roditeljima i nastavnicima želimo sretan i siguran početak školske godine

04.09.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh