« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DOĐITE

Tisućljeća kulinarstva - radionica u Arheološkom parku u Budinjaku

Kulturno - turistički program koji se odvija trinaestu uzastopnu godinu osmišljen je radi popularizacije Arheološkog parka

Dođite i uživajte!
Dođite i uživajte! (Arhiva)
Više o

radionica

,

Tisućljeća kulinarstva

,

Budinjak

Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje održat će radionice „Tisućljeća kulinarstva" 9. i 10. rujna 2017. godine u Arheološkom parku u Budinjaku. Cijena ulaznice je 40,00 kn po osobi.

Kulturno - turistički program koji se odvija trinaestu uzastopnu godinu osmišljen je radi popularizacije Arheološkog parka, te iz želje da se posjetiteljima pruži prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa.

Manifestacija je u 2017. godini sufinancirana sredstvima iz projekta „Uživam tradicijo" u sklopu programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, kao i financijskom potporom Ministarstva kulture i Zagrebačke županije.

Za posjetitelje manifestacije „Tisućljeća kulinarstva" osigurali smo oba dana besplatan mini autobus koji će goste prevesti do Budinjaka, te natrag u Samobor i Zagreb. Zbog ograničenog broja mjesta, sjedalo u autobusu potrebno je rezervirati.

Raspored događanja:

10.00 do 12.00 sati - obilazak Staze kneževa u Arheološkom parku

12.00 do 18.00 sati - kulinarske radionice

Radionice „Tisućljeća kulinarstva" prvi su puta u Arheološkom parku u Budinjaku održane 2005. godine i od tada se održavaju svake godine tijekom vikenda u mjesecu rujnu. U rujnu 2017. godine biti će održane trinaestu uzastopnu godinu.

Uvod u kulinarske radionice stručno je vođeni obilazak „Staze kneževa" - poučne staze koja je dio Arheološkog parka u Budinjaku. Pješačka staza dugačka je 4,2 km i za njen obilazak potrebno je otprilike 1,5 do 2 sata laganoga hoda. U svom punom opsegu staza obuhvaća dva arheološka nalazišta - Budinjak iz vremena starijeg željeznoga doba i Bratelje iz rimskog ranocarskoga perioda. Poučna staza mješovitog je sadržaja - pretežno je posvećena arheološkoj baštini, no nisu izostavljeni niti drugi sadržaji koji upućuju na prirodne značajke i druge vrijednosti područja. Staza je obilježena i opremljena interpretativnim pločama koje sadrže najnužnije informacije za praćenje sadržaja, a kao popratni materijal uz nju je tiskan letak s kartom i vodič s popularno pisanim tekstovima o svih 10 točaka na stazi.

Kulinarske radionice, čije izvođenje započinje nakon povratka sa „Staze kneževa" odvijaju se na otvorenom izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak. Eko-centar je infrastrukturni objekt Parka prirode „Žumberak-Samoborsko gorje" namijenjen posjetiteljima, opremljen unutrašnjim učionicama, suvenirnicom, natkrivenom terasom i sanitarnim čvorom.

Kulinarske radionice pretpostavljaju aktivno sudjelovanje posjetitelja. Prema pripremljenim receptima i uz pomoć prezentatora, posjetitelji podijeljeni u četiri grupe na otvorenim ložištima pripremaju pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicionalna žumberačka jela. Recepti su odabrani na temelju stručnih istraživanja i uz konzultaciju adekvatne literature. Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Namirnice životinjskoga porijekla pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Recepti rimskodobne kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice rimskog autora Apicija. Tijekom izvođenja radionice može se kušati vino začinjeno na neobičan način (paprom) ili kobasice u čijoj se pripremi koristi omiljeniji rimski začin - liquamen.

Srednjovjekovna kuhinja odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu, a u izvedbi tradicionalne žumberačke kuhinje posjetitelji pripremaju jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

29.08.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh