« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
BILO BI SJAJNO...

Hrvati napokon prestali voljeti političare?

Najzanimljiviji odgovor ankete je onaj koji ukazuje na pad povjerenja i podrške hrvatskim političarima, strankama i Vladi.

Ovo je najomiljeniji političar
Ovo je najomiljeniji političar (Arhiva)
Više o

političari

,

rejting

,

Andrej Plenković

Nitko je napokon postao najomiljeniji političar u državi koju je politika dovela na prosjački štap dok Izabrani hodaju po oblacima i smišljaju nove načine mužnje novaca iz probušenih čarapa budala koje su ostale u ovoj dolini suza...

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom rujna (od 01. do 04. rujna), pokazuje nekoliko zanimljivih nalaza o odnosima u hrvatskoj političkoj areni.

Najzanimljiviji je onaj koji ukazuje na pad povjerenja i podrške hrvatskim političarima, strankama i Vladi.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom rujna (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora.

HDZ pao, SDP porastao

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 34,0 posto (prema 34,2 posto iz kolovoza). Vodeća opozicijska stranka, SDP je u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježila porast izborne podrške koja početkom rujna iznosi 23,1 posto (prema 22,1 posto iz kolovoza). Most je zadržao treće mjesto uz izbor od 7,7 posto (prije mjesec dana 7,8 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s izborom od 6,1 posto (početkom kolovoza 6,8 posto). HSS je peti sa izbornom podrškom od 2,7 posto (prije mjesec dana 2,5 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izbornom podrškom od 2,3 posto (u kolovozu 2,6 posto). Podršku iznad jedan i pol posto bilježe tri stranke: Neovisni za Hrvatsku (s 1,9 posto; prije mjesec dana 2,4 posto), HNS (sada 1,6 posto prema 2,2 posto iz kolovoza). Slijede IDS i HSP AS s po 1,2 posto izbora. Četiri su stranke s izborom manjim od 1posto: HSU i Glas (po 0,8 posto), HDSSB (0,5 posto) i HSLS (0,4 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,4 posto, dok je 11,7 posto neodlučnih.

Prvi pozitivac - Nitko

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara po prvi put od početka mjerenja (od siječnja 2004. gopdine) nalazi se "Nitko", odnosno za 23,3 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 14,7 posto). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 15,8 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 17,8 posto). Još je veći pad izbora zabilježio premijer Plenković koji ovaj mjesec bilježi izbor od 11,2 posto (u odnosu na 17,2 posto iz kolovoza). Slijedi Anka Mrak Taritaš s izborom od 4,9 posto (u kolovozu 6,4 posto), dok je na petom mjestu Zoran Milanović s 4,7 posto. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Damir Krstičević ( 3,0%), Božo Petrov (2,9%), Milan Bandić (2,7%), Tonino Picula (2,4%) i Zlatko Hasanbegović (2,0%). Prvak najveće opozicijske stranke, Davor Bernardić je i ovaj mjesec na jedanaestom mjestu sada s izborom od 1,9 posto.

06.09.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh