« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine
OBILJEŽAVANJE

Dan zaštite Dinarida

Dan zaštite Dinarida obilježava se ove godine po prvi puta u zemljama Dinarida koji predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Europi

Grgosova špilja
Grgosova špilja (Arhiva)
Više o

bioraznolikost

,

Dinaridi

,

Dan zaštite Dinarida

Generalna Skupština Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida proglasila je 7. listopad Danom zaštite Dinarida s ciljem naglašavanja značaj prirodne i kulturne baštine zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnih bogatstava i kulturno-povijesnih vrijednosti ovog vrlo posebnog mjesta u Europi.

Dan zaštite Dinarida obilježava se ove godine po prvi puta u zemljama Dinarida koji predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Europi. Dinaridi povezuju osam zemalja jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Naziv Dinaridi potječe od imena planine Dinare, koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koja se prostire u središnjem dijelu planinskog vijenca.

Ovaj jedinstveni reljef, u kombinaciji s klimatskim utjecajima doveo je do stvaranja različitih vrsta vegetacije tijekom vremena. Karakterizira ih velika biološka raznolikost s brojnim endemskim i reliktnim vrstama. Bogata kulturna i povijesna baština i danas je jedno od glavnih obilježja ovog područja.

Prostor Dinarida od davnina je prepoznat od strane ljudi kao pogodno mjesto za život. Postoji mnogo ostataka ranijih civilizacija o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Od brončanog doba, preko antičke Grčke, Rimskog carstva, Bizanta, Mletačke Republike, do Osmanskog carstva i Austro-ugarske monarhije, na području Dinarida su se smjenjivali narodi i kulture, stvarajući bogatu povijest i tradiciju ovog prostora. Bogato kulturno-povijesno nasljeđe i danas predstavlja jedno od glavnih obilježja ovog prostora.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije obilježit će Dan zaštite Dinarida predavanjima za učenike osnovnih škola kako bi još više naglasili važnosti zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti na području Dinarida, a sve u cilju daljnjeg podizanja ukupne svijesti o potrebi zaštite prirode u svim segmentima našeg društva. 

07.10.2019. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh