« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
MA DA?

Indija zabranjuje plastične vrećice

Indijska vlada je povodom 150. rođendana Mahatme Gandhija započela još jednu ekološku kampanju - od 2. listopada su zabranjene plastične vrećice, male plastične boce, šalice i slamke

Kako li će to provesti?
Kako li će to provesti? (Arhiva)
Više o

Indija

,

plastične vrećice

Program indijskog premijera Narandre Modija Swatch Bharat - Čista Indija već godinama ima kao zaštitni znak naočale Mahatme Gandhija. Modi smatra da još uvijek nije učinjeno dovoljno za zaštitu prirode. Zato sada Indija, kako je najavljeno, želi povećati kapacitet obnovljive energije do 2022. godine na 175 gigawata, a kasnije čak na 450 gigawata. 150 milijuna indijskih obitelji je opskrbljeno plinom kako bi mogle ekološkije kuhati, a postoje i još brojni drugi projekti s ciljem održivijeg korištenja resursa vode, rekao je Modi.

U sklopu proslave Gandhijevog rođendana je zabranjeno korištenje plastičnih vrećica, malih plastičnih boca, slamki i ostalih artikala za jednokratnu uporabu.

Modi iza sebe ima mlade u Indiji. Prije nekoliko tjedana su školarci demonstrirali za ekološkiju politiku.

Sunite Gupta, učiteljica koja je sudjelovala na prosvjedima održanima u čast Gadhija, kaže: "Kada se djeca tako angažiraju protiv plastike, kada šire takvu poruku, onda to mora imati efekta. Konačno, radi se o njihovoj budućnosti. Zato odrasli moraju slušati što ova djeca imaju za reći."

Po uzoru na Gandhija

Ni Mahatmu Gandhija nisu u njegovo vrijeme svi slušali. Pasivnim otporom, bez nasilja, doveo je nekadašnju britansku koloniju do samostalnosti, ali nije uspio spriječiti podjelu na dvije zemlje - Indiju i Pakistan. Mnogi radikalni Hindusi do danas Gandhija i njegovu politiku odricanja od nasilja okrivljuju za podjelu zemlje.

Indijska vlada će morati ustrajati u pritisku, želi li da se izrečena zabrana plastike provede u djelo. Jer u Indiji je plastična ambalaža raširena i uvriježena. Mali ulični trgovci ne mogu ni zamisliti život bez nje. Oni misle da treba prije svega izvršiti pritisak na proizvođače plastične ambalaže. Dokle god se polietilenske vrećice proizvode, kažu oni, završavat će na ulici jer su jeftinije od drugih torbi.

U indijskim domaćinstvima raste skepsa i nesigurnost. Kako će se moći živjeti bez plastičnih vrećica? U što će se bacati smeće? I kako će se ono bez vrećica odnositi? Dok ova pitanja ne budu riješena, mnogi Indijci vjerojatno neće slijediti zabrane, već će prkositi zakonima. Onako kako je to činio Mahatma Gandhi.

Piše: Bernd Musch-Borowska/DW
06.10.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh