« Seks
objavljeno prije 1 godinu
DA?

Dakle, kakve su spolne bolesti u HR najčešće

Spolne bolesti u Hrvatskoj nisu rijeka pojava, što bi rekli, volimo to raditi na ne baš najsigurniji način...

Pripazite malo...
Pripazite malo... (Arhiva)
Više o

spolne bolesti

,

klamidija

,

STD

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je u 2019. godini zabilježeno gotovo tri tisuće slučajeva navedenih bolesti. Najveći broj oboljelih je od klamidije i to 1.279 osoba.

Riječ je samo o podacima koji su javno prijavljeni dok se može pretpostaviti da je velik broj slučajeva ostao ne prijavljen. Kod simptoma spolnih bolesti mnogi ne reagiraju na vrijeme te spolnim putem dalje prenose zarazu.

Kod nekih spolnih bolesti nema simptoma, posebice kod muškaraca te se na taj način bez znanja prenose na partnera. Stoga je bitno na simptome spolne bolesti poput svrbeža, peckanja, boli, osipa i slično reagirati što prije i napraviti pregled kako bi se spriječile dodatne posljedice.

Spolne bolesti u Hrvatskoj i svijetu

Slično kao i u Hrvatskoj, najčešće spolno prenosive bolesti u svijetu su klamidija, genitalni herpes, humani papiloma virus (HPV), gonoreja, sifilis, trihomonijaza i HIV/AIDS.

Unatoč brojnim edukacijama i trudu zdravstvenih i obrazovnih institucija, podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da se posljednjih godina pokazao trend povećanja broja spolnih bolesti. Ovo znači da je povećano i širenje infekcija koje se prenose seksualnim odnosima.

Kada se u obzir uzme da su brojni slučajevi ne prijavljeni zbog spolne bolesti bez simptoma, situacija nije nimalo dobra.

Sve u svemu, bilo bi pametno nositi sa sobom kondome u džepu/torbici... najbolje je tako.

26.04.2023. 20:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh