« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
MLJAC

Čudesni med je prava blagodat

Za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije

Med je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu
Med je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

med

,

blagodati

Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. No, za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije (manji je i utrošak inzulina), a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).

S obzirom na nutritivne i energetske tvari koje se upliću u normalan metabolički sustav, velika cijenjenost meda kao namirnice proizlazi možda i iz toga što med sadrži mnogobrojne tvari sa ljekovitim svojstvima. Takve tvari obično nazivamo fitokemikalijama.

Med se zbog svog sastava olako može ubrajati u namirnice s fitokemijskim profilom, a posebice iz razloga što sadrži flavonoide i fenole koji djeluju poput antioksidansa.

Zbog takvih, ali i drugih molekula sličnih svojstava medu se pripisuju razna ljekovita djelovanja. Kao primjer navodimo samo neka, uglavnom dokazana ljekovita svojstava meda:

  • poboljšava rad metaboličkog sustava
  • potiče umnu i fizičku aktivnost
  • tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti
  • poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav
  • djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.)
  • poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.)
  • zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma
  • djeluje poput sedativa
22.10.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh