Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2016. 09:02:00
MLJAC

Čudesni med je prava blagodat

Za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije

Med je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu
Med je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu (Shutterstock)

Med se smatra jednom od najprobavljivijih i najiskoristivih namirnica. S obzirom na to da sadrži znatan udio jednostavnih šećera, med se prvenstveno ubraja u energetske namirnice. No, za razliku od ostalih namirnica bogatih na šećeru, med sadrži jednostavne ugljikohidrate - glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije (manji je i utrošak inzulina), a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).

S obzirom na nutritivne i energetske tvari koje se upliću u normalan metabolički sustav, velika cijenjenost meda kao namirnice proizlazi možda i iz toga što med sadrži mnogobrojne tvari sa ljekovitim svojstvima. Takve tvari obično nazivamo fitokemikalijama.

Med se zbog svog sastava olako može ubrajati u namirnice s fitokemijskim profilom, a posebice iz razloga što sadrži flavonoide i fenole koji djeluju poput antioksidansa.

Zbog takvih, ali i drugih molekula sličnih svojstava medu se pripisuju razna ljekovita djelovanja. Kao primjer navodimo samo neka, uglavnom dokazana ljekovita svojstava meda:

  • poboljšava rad metaboličkog sustava
  • potiče umnu i fizičku aktivnost
  • tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti
  • poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav
  • djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.)
  • poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.)
  • zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma
  • djeluje poput sedativa
22.10.2016. 09:02:00
http://metro-portal.hr/cudesni-med-je-prava-blagodat/100914/