« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
spaceworms

Crvi postaju svemirski putnici

Caenorhabditis elegans vrsta je koja savršeno odgovara za istraživanje problema mišićne atrofije astronauta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Međunarodna svemirska stanica

,

Svemirski centar Kennedy

,

šatl columbia

,

crvi

,

crvi svemir

,

mišić atrofija

Znanstvenici šalju oko 4,000 mikroskopskih crva pronađenih u smeću u Bristolu na Međunarodnu svemirsku stanicu da bi vidjeli kako na njih djeluje nulta gravitacija.

Svrha istraživanja je otkrivanje mehanizama koji omogućavaju tijelu stvranje mišića te uzroka njihova gubitka.

Crvi će u svemiru iskusiti jednake bestežinske uvjete koje doživljavaju astronauti a zbog kojih izgube mnogo mišićne mase.

Dr. Nathaniel Szewczyk sa sveučilišnog Instituta za klinička istraživanja u Derbyju proučava signale koji kontroliraju degradaciju mišićnih proteina.

Njegov rad fokusiran je na vrstu crva pod imenom Caenorhabditis elegans koju je prikupio na bristolskom otpadu.

Ovi crvi savršeni su za istraživanje dugoročnih promjena ljudske fiziologije jer su podložni mišićnoj atrofiji pod jednakim uvjetima kao i ljudi.

Mišićna atrofija jedan je od najvećih zdravstvenih problema astronauta, no ovo istraživanje bi moglo znatno doprinijeti razumijevanju i problema starijih osoba vezanih za krevet, osoba s mišićnom distrofijom i dijabetesom itd.

Dr. Szewczyk tretirat će crve sa supstancom pod nazivom RNAi koja bi trebala smanjiti propadanje mišića.

"U svemiru možemo naučiti stvari koje na zemlji ne bismo mogli. Ako odredimo što uzrokuje da tijelo reagira na određeni način u svemiru, prokrčit ćemo put za daljnja istraživanja na zemlji", rekao je znanstvenik.

Crvi su pomno odabrani i pripremljeni, odnosno uspavani da prežive putovanje. Na četiri dana bit će izloženi svemirskim uvjetima, a zatim će se zamrznuti i poslati natrag na zemlju.

Do svemirske stanice će ih odvesti šatl Atlantis koji treba biti lansiran iz Svemirskog centra Kennedy 16. studenog ove godine.

Inače, ovi crvi postali su poznati nakon što su 2003. preživjeli katastrofu šatla Columbia. Crvi su u petrijevim posudama i aluminijskim kutijama preživjeli pad na zemlju i vrlo brzo se oporavili.

09.11.2009. 11:46:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh